Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні змінять правила реєстрації автомобілів – про що мають знати водії

Українці можуть відмовитися від пластикових документів і користуватися лише цифровими

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінюються правила реєстрації авто

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 14 грудня поточного року змінюється процедура реєстрації та перереєстрації автомобілів відповідно до положень у постановах Кабінету Міністрів № 1019 і № 1299.

Деталі повідомив заступник начальника головного сервісного центру МВС Володимир Баранець під час брифінгу.

Як тільки постанови Кабміну наберуть чинності, українцям доведеться по-іншому реєструвати транспортний засіб у сервісному центрі. Зокрема відтепер експертне дослідження не входить у процедуру реєстрації, його можна провести виокремлено та незалежно від місця розташування СЦ. Водночас зберігається можливість отримати дві послуги в один день та в одному місці.

По-перше, з'явиться зручність, пов'язана з екстериторіальністю. Також виокремлення дозволить зареєструвати автомобіль за допомогою онлайн-сервісів і через два мобільні телефони – власника та покупця. "Це не означає скасування. Тепер його треба буде проходити до того, як звертатися за послугою щодо реєстрації та перереєстрації транспортного засобу", – уточнив Володимир Баранець.

Отож спочатку людина повинна звернутися до експертної служби МВС та отримати висновок щодо свого ТЗ. Він чинний протягом десяти днів. Після цього у сервісному центрі проведуть реєстрацію або перереєстрацію, що також можна здійснити без особистого відвідування відомства.

Зауважимо, висновок обов'язковий, якщо відбувається передача права власності машини або її ввезли у вживаному стані з-за кордону. Також експертний огляд потрібен у випадку успадкування автомобіля, якщо попередній власник отримав свідоцтво до 1 вересня 2019 року.

Відмова від пластикових посвідчень

Окрім цього Володимир Баранець розповів про ще одну важливу зміну. Зокрема власники авто можуть відмовитися від пластикових свідоцтв про реєстрацію та водійських посвідчень. Мало того, що цифрові документи будуть абсолютно ідентичними з фізичними, їх також визнаватимуть як єдині наявні офіційні підтвердження права на керування ТЗ.

Отже, єПосвідчення і єСвідоцтво в Україні отримають однакову цінність поряд з фізичними документами. Не буде необхідності носити з собою пластикові бланки, бо оформлення та перевірка електронних документів включає всебічне опрацювання наявної в базі даних інформації.

За словами заступника голови МВС, буде дозволено отримати, замінити й користуватися посвідченням онлайн. Процес імплементації законодавчих змін відбуватиметься у кілька етапів, про що населення інформуватимуть окремо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці у Німеччині будуть платити сотні євро штрафу. Також ми повідомляли про лайфхаки з підручних засобів для зимового водіння.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.