Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть перевипустити всі водійські посвідчення – до чого готуватися

Верховна Рада може ухвалити законопроєкт, згідно з яким потрібно буде підтверджувати свої водійські права кожні 10-15 років

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що перевипуск водійських посвідчень означає для українців

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні ухвалять законопроєкт, відповідно якого перевипустять усі посвідчення водія, але протягом якого часу це відбудеться – поки точно не відомо.

Про це повідомила заступниця голови парламентського комітету з питань транспорту та інфраструктури Юлія Клименко на конференції "Інфраструктурний день 2022".

Що чекає на водіїв

Після ухвалення законопроєкту №8082, який зареєстрували у Верховній Раді 28 вересня 2022 року, українцям потрібно буде кожні 10 або 15 років підтверджувати своє посвідчення водія, а водіям комерційних організацій – кожні 5 років, залежно від категорії транспортного засобу.

Законопроєкт також визначає основні умови для доступу до управління ТЗ (наприклад, умови для успішного складання теоретичного та практичного іспитів).

Такі нововведення необхідні для виконання угоди про асоціацію України з Євросоюзом щодо безпеки дорожнього руху. Комітет Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури вже розглянув цей законопроєкт та рекомендував народним депутатам ухвалити його у першому читанні за основу.

Як підготувати авто до зими

Перше, з чого варто починати підготовку – замінити гуму на колесах. Слизькі дороги найчастіше стають причиною ДТП. Тому не змінювати гуму не лише безвідповідально, а й небезпечно для життя.

В умовах холоду акумулятор може не завестися, це може означати, що його вже час замінити. Середній термін життя акумулятора становить від трьох до п'яти років, тому необхідно стежити за його віком.

Якщо акумулятор ще не час замінювати, то треба перевірити дроти та клеми на знос і корозію. Якщо на клемах видно білий наліт, то це корозія. У такому випадку можуть допомогти вода, кухонна сода та зубна щітка.

Також необхідно забезпечити хорошу видимість, якщо на лобовому склі є маленькі дефекти, то краще усунути їх до настання холодів. Тому що на вікнах машини може утворюватися конденсат, а це означає, що під час хурделиць на дорозі буде мало що видно.

Не слід забувати й про перевірку двірників. Якщо після їхньої роботи на склі залишаються розводи, смуги води або забруднення, то скоріше за все, гумки прийшли в непридатність. У такому випадку потрібно замінити склоочисники.

Варто ще перевірити масло та антифриз. Якщо масло занадто густе, то воно повільно тече по деталях, це може викликати перегрів двигуна. Щоб взимку воно не густіло при низьких температурах, можна залити його з нижчою в'язкістю, яке добре підходить для зими. Антифриз можна замінити охолоджувальною рідиною в радіаторі зі співвідношенням до води 50:50.

Також обов'язково треба перевірити гальмівну систему автомобіля. Це дуже важливо, адже взимку на слизьких дорогах гальмування дещо ускладнене. Для цього треба глянути гальмівну рідину в бачку. При перевірці гальмівної рідини варто звернути увагу на її колір і запах. У нормі вона жовта, темно-коричнева, червона або рожева та пахне спиртом.

Раніше ми розповідали, які є зимові лайфхаки по догляду за авто. Також ми писали про 5 найгірших помилок водіїв взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.