Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні планують запровадити нові правила: що заборонять купувати за готівку

Розповідаємо, що вигадали в Офісі президента для боротьби з тіньовими торговцями

Фото: УІНАН. Коллаж: Pro Гроші

В Україні можуть з'явитися нові правила щодо купівлі бензину

Фото: УІНАН. Коллаж: Pro Гроші

Українцям можуть заборонити розраховуватися готівкою за бензин. Наразі таку ідею лише розглядають в Офісі президента, але якщо її схвалять — купувати пальне доведеться лише за допомогою банківської картки.

Про це розповів заступник керівника Офісу президента України Ростислав Шурма.

Він пояснив, що таким нововведенням влада сподівається зменшити кількість тіньових торговців бензином.

"Ми плануємо дві фундаментальні зміни в адмініструванні. Перше – це електронний акциз. Друге ми ще поки що це обговорюємо, але щоб система запрацювала, потрібно перевести розрахунки за підакцизні товари виключно у безготівковий формат, тобто на оплату карткою", – сказав він.

Загалом українська влада планує провести комплексну податкову реформу. У рамках реформи має відбутися детінізація зарплат після того, як ставки на основні податки будуть знижені.

Заборона розраховуватися за підакцизні товари готівкою також є одним із компенсаторів. Відповідно до задуму, частка тіні на ринках пального, спиртного та цигарок скоротиться, відповідно, податкові надходження збільшаться.

Податкові нововведення 2023

Цього року має відбутися модернізація Державної податкової служби, а ще з'являться нові правила для підприємців.

Концепт під назвою "Податкова у смартфоні" передбачає багацько цікавих змін, які можуть сподобатися українцям, якщо все ж будуть реалізовані. Наприклад:

  • модернізація контакт-центру ДПС;
  • інтерактивна навчальна база для ФОПів і податківців;
  • змінений та осучаснений дизайн сайту;
  • розширення функціонала електронного кабінету платника податків;
  • електронний аудит і запровадження функції Smart-ФОП;
  • автоматизація процесів обміну податковою інформацією тощо.

Українські заправки будуть перевіряти

Ми вже розповідали про те, що раніше функціонували Центри детінізації ринку пального, які здійснювали перевірки АЗС. Перевірки стосувалися, зокрема, дотримань заправками українського законодавства у питаннях реалізації ресурсу громадянам. Але через повномасштабне вторгнення Росії перевірки не відбувалися вже дуже давно. Саме через це зʼявилося чимало підпільних заправок. Всі вони функціонують без ліцензії.

Однак невдовзі Нафтогазова Асоціація планує відновити перевірки, аби виявляти місця, де торгують неякісним пальним. Зазвичай, окрім махінацій з документами, такі АЗС мають проблеми з офіційним працевлаштуванням. Як зауважують в компанії, коли минулими роками закривали деякі заправки, офіційні АЗС стали продавати більше різних видів пального.

Раніше ми розповідали, коли уряд скасує пільги для ФОПів. Також ми писали, як податкова дізнається про надходження на особисті рахунки українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.