Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Неофіційна зарплата: чи може податкова перевірити переказ на банківську картку

Пояснюємо, у який спосіб податкова може дізнатися про надходження на особисті рахунки українців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Податкова може перевіряти надходження на картки українців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі роботодавці виплачують неофіційну заробітну плату на особисті рахунки українців. Однак виникає питання – чи може податкова перевірити такі надходження і виявити факт порушення.

Про це пише видання "Фокус".

Відповідно до законодавства, Податкова служба не може безпідставно перевіряти надходження на особисті рахунки українців. Також податківці не перевіряють сплату податків фізичними особами.

Податковий консультант Київського центру підтримки та розвитку бізнесу Олександра Томашевська пояснила, що наразі повнота та своєчасність декларування доходів та податків покладена на сумління громадян. Водночас банки можуть зіставляти економічну активність українців із сумами доходів, які підтверджені документально.

При цьому, за сплату податків із зарплат співробітників відповідає роботодавець. Решта доходів українців, які вони отримують без урахування податків, підлягають декларуванню через річну декларацію про доходи.

Податківцям важко перевірити усіх українців, щоб виявити незадекларовані доходи. Тому експерти схиляються до думки, що дізнатися, чи отримує пересічний українець неофіційну зарплату на особисту картку, податківцям буде складно. Однак така можливість існує.

Перевірки можуть провести через суд

Старший партнер юридичної компанії ASA Group Євген Артюхов уточнив, що інформація про особисті доходи українців належить до банківської таємниці, яка повинна бути збережена. Водночас фіскальні органи можуть отримати розширені дані про наявність та рух коштів на рахунках платника податків у банках, але виключно за рішенням суду.

Держава може перевіряти надходження на рахунки громадян, якщо є інформація щодо порушення ними законодавства України.

Тобто за наявності судового рішення податкова служба може запросити банківські відомості про обсяг та обіг коштів на рахунках. НАБУ, прокуратура та Державне бюро розслідувань можуть отримати інформацію про транзакції за рахунком у рамках справ щодо виявлення необґрунтованих активів та збору доказів їх необґрунтованості.

Якщо щодо громадянина немає жодних розслідувань та операції з його банківського рахунку не викликають питань у фінансового моніторингу банку, податкова не отримає жодних даних щодо руху коштів за рахунком.

Тобто, зарплати українців, середній розмір яких не перевищує 30 тисяч гривень, залишиться поза увагою податкової.

Раніше ми писали про те, що суттєво зміниться у працевлаштуванні українців в Ізраїлі у 2023 році. Також ми розповідали, хто в Україні може отримувати 40 тисяч гривень зарплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.