Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд готується скасувати пільги для ФОП – коли повернуть ставку 5%

В Україні планують відмовитися від спрощеної системи оподаткування для ФОПів

Фото: УНІАН, Урядовий портал, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні повернуть довоєнні податки

Фото: УНІАН, Урядовий портал, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні повернуть довоєнну систему оподаткування для фізосіб-підприємців 3-ї групи. ФОПи знову сплачуватимуть податки у розмірі 5% від доходів.

Про це повідомив голова податкового комітету ВР Данило Гетманцев.

Він нагадав, що в березні 2022 року через повномасштабне вторгнення РФ в Україну, для ФОПів спростили систему оподаткування та дозволили сплачувати податок від щомісячного доходу у розмірі 2%.

"Ми ввели 2% податок у березні, коли вся економіка перебувала в заціпенінні від шоку війни. Податок став тим фактором, який, серед інших, оживив підприємства", – пояснив Гетьманцев.

За його словами, загалом на 2% перейшло 313 062 підприємців. Надходження єдиного податку від юридичних осіб – платників третьої групи за 2022 рік становлять 6 020 млн грн.

"Сьогодні Мінфін готує законопроєкт щодо скасування 2% податку та повернення 3-ї групи оподаткування на довоєнні ставки з 1 липня", – повідомив нардеп.

"Спрощенку" вже почали частково скасовувати

12 січня Верховна Рада у другому читанні підтримала законопроєкт про скасування податкових пільг для грального бізнесу.

Автор законопроєкту нардеп Ярослав Железняк повідомив, що у фінальній редакції законопроєкт набирає чинності одразу, "і з наступного дня весь гральний бізнес повинен перейти на повну ставку оподаткування". Однак документ ще повинні затвердити в Офісі президента.

Законопроєкт пропонує припинити надання необґрунтованих пільг для організаторів азартних ігор, лотерей і парі. Автори документа пояснюють, що відмовитися від таких пільг потрібно тому, що з 1 січня по 31 серпня 2022 року суб'єкти господарювання, що займаються організацією та проведенням азартних ігор, лотерей, парі (букмекерське парі, парі тоталізатора), та які згодом перейшли на спрощену систему оподаткування, загалом сплатили 174 млн грн податку на прибуток підприємств, 0,3 млн грн податку на додану вартість та 0,1 млн грн земельного податку.

А з моменту переходу на спрощену систему ці ж суб’єкти сплатили лише 13,4 млн грн єдиного внеску, хоча і продовжували активно вести свою діяльність.

Раніше ми писали про те, які податки платитимуть ФОПи у 2023 році. Також ми пояснювали, яке покарання може отримати ФОП, якщо не буде платити податки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.