Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні готують нові обмеження для водіїв — на яких автівках заборонять їздити

Щоби зменшити кількість ДТП з тяжкими наслідками та знизити шкоду для екології, в Україні планують заборонити користуватися деякими транспортними засобами

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні незабаром може поменшати імпортних автомобілів з Європи

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді незабаром розглянуть можливість обмежити імпорт неякісних автомобілів з Євросоюзу та введення штрафних санкцій за користування транспортними засобами, технічні характеристики яких порушують встановлені у нашій країні норми.

Про це йдеться у законопроєкті №9210-1, який 2 травня 2023 року зареєстрували на сайті парламенту.

У чому проблема

Як зазначається у пояснювальній записці, їзда на автомобілях з серйозними технічними несправностями, які до того ж неякісно переобладнані та не відповідають технічним характеристикам виробника, є однією з причин дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками.

Тому, як зазначають автори законопроєкту, потрібно заборонити практику, коли до України з Європи завозять вживані авто з перевстановленими двигунами або з іншими деталями нижчої якості. Зазначається, що така "модернізація", між іншим, впливає й на екологічні характеристики та загальну безпеку автівки.

Що пропонується

На думку народних обранців, серед яких, зокрема, Олександр Ткаченко та Данило Гетманцев, водіїв, які після ухвалення закону продовжуватимуть користуватися несправними автівками, потрібно карати штрафами. Розмір штрафів складатиме сорок неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 гривень.

Крім того, за несвоєчасно пройдений техогляд власників авто пропонують штрафувати на таку ж суму.

Імпорт у 2022 році: які вживані автівки приганяли українці з Європи

За даними Інституту дослідження авторинку, найбільш популярними автівками серед наших громадян минулого року були Renault та Volkswagen.

Загалом імпорт вживаних авто за підсумками 2022 року виглядав так:

  • Volkswagen — ввезли 77 081 авто;
  • Renault — 35 256;
  • Ford — 28 910;
  • Opel — 26 965;
  • Skoda — 25 457;
  • Audi — 24 924;
  • BMW — 21 069;
  • Mercedes-Benz — 18 246;
  • Nissan — 17 101;
  • Hyundai — 13 608.

Які вживані автомобілі дуже складно продати в Україні

Є водії, які купують один автомобіль на усе життя, а є такі, які планують перепродати свою першу автівку, щоби потім, доклавши ще трохи грошей, придбати іншу. Втім, з цим можуть виникнути серйозні проблеми, адже не всі вживані автомобілі в Україні можна продати швидко.

Чому українські водії навідріз відмовляються від купівлі деяких автівок, можна дізнатися у нашому матеріалі.

Раніше ми розповідали, які номерні знаки більше не можна буде придбати в Україні. Також ми писали, коли українці зможуть купувати авто через "Дію".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.