Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні дешевшають авто: на які популярні моделі помітно впала ціна

Вже понад два місяці українці знову платять податок на імпорт, і за цей час ситуація на авторинку змінилась

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Які популярні марки автомобілів стали ще доступнішими

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Після введення воєнного стану в Україні тимчасово запровадили нульове розмитнення. Та вже з 1 липня такий режим скасували, і з того часу вік автомобілів, їхня ціна та кількість на автомобільному ринку змінились.

Яких машин тепер продають більше, і наскільки подешевшали деякі з них? Про це йдеться в огляді Інституту досліджень авторинку.

Бюджетних авто стало більше

На всіх сайтах з продажу найбільше пропозицій – це легковики, які коштують до 10 тис. доларів. І порівняно з червнем у серпні їх стало ще більше. Зросла і кількість транспортних засобів вартістю до 3 тис. доларів.

"Найнижча середня ціна вживаного автомобіля на ринку була у квітні 2022 року: 5 500 тис. дол. У травні цей показник зріс до 5 990 тис. дол. і, з невеликими відхиленнями, залишається практично незмінним. Так, у серпні середньостатистичний легковий автомобіль в Україні коштував 5 900 тис.дол. Це – на 100 дол. (або на 1,6%) менше, ніж у липні", – йдеться у дослідженні.

Експерти припускають, що структура цін змінилась через те, що "свіжопригнаних" авто у продажу стало менше після скасування нульового розмитнення. Власне, дослідження показало, що 7 із 10 найпопулярніших автомобілів подешевшали.

Які ціни на найпопулярніші марки

Серед 10 найпопулярніших машин за останні кілька місяців подорожчали лише дві – це лідер за кількістю покупок Volkswagen Passat (ціна зросла з 6 800 тис. дол. до 6 900 тис. дол.) і Renault Megane (з 6 300 тис. дол. до 6 500 тис. дол.).

Незмінною залишилась вартість Volkswagen Golf (в середньому 5 тис. дол.). А от решта машин із десятки подешевшали:

  • ВАЗ 2109/21099 (з 1 550 тис. дол. до 1 500 тис. дол.);
  • Daewoo Lanos (з 2 600 тис. дол. до 2 550 тис. дол.);
  • BMW 3 серії (з 6 300 тис. дол. до 6 000 тис. дол.);
  • Ford Fiesta (з 6 300 тис. дол. до 6 020 тис. дол.);
  • Skoda Octavia (з 6 700 тис. дол. до 6 600 тис. дол.);
  • BMW 5 серії (з 7 400 тис. дол. до 7 100 тис. дол.).

"Варто зазначити: в Україні історично склалася ситуація, що ціни на автомобілі встановлюють в доларах США. Враховуючи, що більшість українців отримують доходи в гривнях, зміна курсу валют майже на 25% зменшила купівельну спроможність на стільки ж. Це також може бути однією з причин здешевлення автомобілів", – зауважили експерти.

При цьому з'явилися й інші тенденції: після старту нульового розмитнення найнижчий середній вік авто був 12,5 років. Коли податки відновили, він збільшився до 15,6 років. Експерти прогнозують що до кінця року середній вік авто буде збільшуватись і сягне довоєнних 16,5 років.

Крім того, на ринку побільшало машин радянсько-російського виробництва. Коли ще податок був необов'язковим, з-за кордону завозили більше кращих машин. Тепер же на продаж виставляють значно менше автомобілів західних брендів.

Раніше ми вже розповідали про найбільш високотехнологічні бренди 2022 року. Читайте про дослідження американської компанії J.D. Power про найкращі інновації в авто. Ми писали і про те, яку нову послугу запустила "Укрзалізниця" для водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.