Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові правила перевірки на алкоголь — про що варто знати водіям

Розбиралися, які нові моменти вписали у правила перевірки водіїв на стан алкогольного сп'яніння за кермом

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Правила перевірки водіїв на алкоголь змінилися

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінили правила перевірки кількості алкоголю у крові водіїв. Причому зміни стосуються самої процедури перевірки, а не допустимої норми проміле.

Про це пише видання Avtosota.

Як перевіряли водіїв раніше

За даними експертів, раніше поліціянти зупиняли автівку водія, якого хотіли перевірити. Огляд проводили на місці зупинки з обов'язковою відеофіксацією. Якщо така відеофіксація не була можлива, тоді обов'язковою була присутність двох свідків, яку мав забезпечити інспектор, а не водій.

Стан алкогольного сп'яніння вважається підтвердженим, якщо цифровий показник становить понад 0,2 проміле.

Які зміни відбулися нещодавно

Відтепер не потрібно мати двох свідків для того, аби провести перевірку на кількість алкоголю у крові. Достатнім доказом стане відеозапис із нагрудної камери поліцейського.

Такі зміни вирішили внести до процедури через те, що не завжди є можливість знайти двох свідків. Особливо якщо перевірку проводять на ділянці дороги з інтенсивним рухом або в нічний час. Нововведення також наголошує на необхідності забезпечення поліцейських спеціалізованим технічним обладнанням, яке дозволить їм фіксувати відеодокази за різних погодних умов і в будь-який час доби.

Як мають проводити огляд і тестування

Перевірку на стан алкогольного сп'яніння повинні проводити за допомогою спеціальних технічних засобів, які мають відповідні документи. Якщо інспектор не має їх із собою, це означає, що перевірку здійснювати не можна.

Однак пред'являти ці документи інспектор повинен лише на вимогу водія. Якщо вимога не надходила, зі сторони правоохоронця порушень не буде.

Який результат тесту вважають підтвердженим

Стан алкогольного сп'яніння є підтвердженим, якщо алкотестер показав понад 0,2 проміле.

Якщо водія доправили до лікарні, його мають обов'язково оглянути не пізніше ніж після двох годин перебування у медзакладі. Якщо цього не дотриматися, огляд не буде дійсним.

Крім того, поліцейський має скласти акт огляду у двох примірниках, один із яких видають водієві. Без актів огляд також вважається недійсним.

Яке покарання для водіїв хочуть скасувати в Україні

Як ми вже розповідали, в травні цього року з'явився законопроєкт №9210-1, у якому пропонується не карати водіїв, які возять пасажирів з непристебнутим ременем безпеки. Цю відповідальність хочуть перекласти на останніх.

Наразі ж за непристебнутого пасажира в авто водію загрожує штраф у розмірі 510 гривень. Натомість новий законопроєкт передбачає нарахування такого штрафу саме для пасажирів транспортного засобу.

Як водіям сплачувати штрафи за порушення ПДР

Сплатити штраф можна через:

  • термінал поліцейського;
  • банківські термінали в управлінні поліції;
  • "Дію";
  • сервіс "Штрафи UA";
  • касу банку або на його сайті;
  • Приват 24;
  • Portmone;
  • EasyPay;
  • iPay;
  • онлайн-сервіс "Герц";
  • Gospay.

Раніше ми вже підраховували, за скільки можна придбати популярний електрокар. Ще нагадаємо, чи з'явиться розмитнення авто в "Дії" у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.