Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Автошколи більше не потрібні? В Україні змінили правила отримання посвідчення водія

Верховна Рада також додала до Кодексу України дві нові статті про адміністративні правопорушення

Фото: Pixabay, Руслан Стефанчук/Facebook, Мінфін. Колаж: Pro Гроші

Майбутні водії зможуть самостійно опанувати теоретичні правила дорожнього руху

Фото: Pixabay, Руслан Стефанчук/Facebook, Мінфін. Колаж: Pro Гроші

В Україні майбутні водії мають можливість уникнути відвідування автошкіл для теоретичної підготовки перед іспитом на отримання водійського посвідчення. Згідно зі законопроєктом №7354, що був ухвалений Верховною Радою, це можна буде зробити самостійно.

Про це повідомив голова парламенту Руслан Стефанчук.

Українцям дозволили не проходити теорію в автошколах

У попередній версії законопроєкту йшлося, що майбутні водії повинні були проходити підготовку до іспитів в акредитованих закладах. Проте депутати внесли корективи до цього положення.

Тепер для отримання водійського посвідчення необхідно пройти:

  • медичний огляд;
  • підготовку в акредитованому закладі або самостійно вивчити теоретичні правила з навчальної програми.

Тобто, згідно з прийнятим законопроєктом, українців, які прагнуть самостійно вивчити правила дорожнього руху, мають без перешкод допускати до теоретичного іспиту на рівних правах з учнями автошкіл.

Проте, як і раніше, практичний курс залишиться обов'язковим і буде проходити в автошколі. Це дозволить забезпечити належний рівень навчання водіїв і безпеку на дорозі.

ВР додала нові статті до Кодексу України

Народні депутати не обмежилися лише законопроєктом про самостійне проходження теорії. Вони також внесли доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення, додавши дві нові статті.

Перша нова стаття, ст. 127-3, стосується порушення порядку підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів. За такі порушення передбачено штраф від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів, що становить 8 500 13 600 грн.

Парламент додав статтю, ст. 127-4, про порушення порядку державної акредитації автошкіл та приймання іспитів. У разі недотримання правил особа отримає штраф розміром 8 500 17 000 грн.

Для працівників МВС передбачено ще більші штрафи, від 1 000 до 3 000 мінімумів, що становить 17 00051 000 грн.

Законопроєкт передбачає, що вказані штрафи набудуть чинності наступного дня після опублікування закону. Тоді як положення про самостійне проходження теоретичної частини – через три місяці після прийняття закону.

Раніше ми повідомляли, що в Україні з'явилися нові правила перевірки водіїв на алкогольне сп'яніння. Також ми писали про дорожні знаки, які часто плутають водії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.