Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українські біженці можуть зекономити на розмитнені авто у Європі: як це зробити

Українці, що приїхали до країн Європейського Союзу на автомобілі з національними номерами, мають розмитнити його, щоб не платити штрафи

Колаж: Pro Гроші

Біженцям в ЄС не обов'язково розмитнювати авто на українських номерах

Колаж: Pro Гроші

Наразі у Європі перебуває велика кількість українців, причому багато з них тимчасово переселилися до безпечних держав на власних автомобілях з національною реєстрацією. Проте знаходитися в ЄС довго, якщо машину має українські номери, не можна.

Що робити у випадку закінчення дозволеного терміну, розповідає "РБК-Україна".

Є два сценарії, за якими громадяни подорожують Європейським Союзом: вони офіційно визнані біженцями та набули право на тимчасовий захист, або ж просто заїхали на територію ЄС без отримання статусу переселенця. Залежно від категорії існують умови, за якими громадяни можуть пересуватися транспортом з українськими номерами.

У першому випадку біженці мають змогу користуватися машиною з національною реєстрацією протягом усього терміну дії статусу тимчасового захисту. Коли цей період завершиться, з’явиться необхідність розмитнити авто або продати його. Але далеко не всі хочуть витрачати гігантські кошти на процедуру розмитнення чи ж продавати свій автомобіль.

Влада країн Євросоюзу пішла назустріч і дозволила використовувати українське водійське посвідчення без необхідності його заміни чи конвертації за новим місцем проживання. Такий дозвіл дійсний протягом цілого терміну дії статусу біженця. Про це повідомив голова правління VisitUkraine.Today Антон Тараненко.

Кінцева дата тривалості дозволу дещо відрізняється в залежності від конкретної держави. Більшість країн-членів ЄС встановили дедлайн до 4 березня 2023 року, Польща зменшила його до 31 грудня 2022 року.

Що вимагається від українців, які не є біженцями

Для громадян України, які не отримали статус вимушеного переселенця, задіється правило користування транспортним засобом з немісцевою реєстрацією лише на термін пів року від дати в’їзду до ЄС. Європейське законодавство вважає цей час достатнім для особистих поїздок. Після його завершення можна виконати кілька дій, аби не натрапити на штрафи:

  • розмитнити авто та поставити його на облік (процедура оформлення обійдеться власнику машини досить дорого, близько третини вартості автомобіля);
  • кожні 6 місяців перетинати кордон, тобто, періодично "обнуляти" ввезення;
  • продати транспортний засіб в Україні, щоб купити інший у Європейському Союзі та користуватися ним безперешкодно будь-коли.

Українці мають пам’ятати, що неправомірне водіння машиною, яка не має права перебувати на території Європи, потягне за собою притягненням до адміністративної відповідальності. Тож доведеться оплачувати штрафи. Деякі держави ввели жорстокіше покарання за порушення, аж до конфіскація майна.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як виїхати в Європу на своєму авто. Також ми повідомляли, що китайська компанія розробила новий електрокар.

Більше про життя українців за кордоном читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.