Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть спростити умови погашення кредитів аграріям – про кого йдеться

Розповідаємо, кого з агровиробників торкнеться реструктуризація кредитної заборгованості

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі аграрії потребують допомоги, адже не мають доходів для сплати кредитної заборгованості

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні працюють над розв'язанням питання реструктуризації кредитної заборгованості деяким аграріям. Йдеться про тих агровиробників, чиї поля знаходяться на тимчасово окупованих та деокупованих територіях.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Що буде з кредитною заборгованістю аграріїв?

За словами першого заступника міністра аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, аграрії, чиї поля наразі тимчасово окуповані, заміновані або знаходяться в зоні бойових дій, не мають доходів, аби сплачувати внески за наявною кредитною заборгованістю.

Тому таким громадянам потрібна допомога та підтримка з боку держави, зокрема щодо відстрочення виплат по кредитних заборгованостях. Для цього Тарас Висоцький звернувся до представників банківського сектору з проханням розглядати кожен випадок індивідуально, відповідно до конкретних обставин.

Під час наради за участю представників Мінагрополітики, НБУ, банків та фермерів, перший заступник міністра висловився за необхідність унормування процесу реструктуризації боргів для постраждалих аграріїв, аби вони могли вижити та відновитися після звільнення територій.

"Ми закликаємо представників банків підтримати аграріїв у складний період та розглянути можливість реструктуризації боргів, не застосовувати нарахування штрафних санкцій та стягнення кредитів з отримувачів чи поручителів", — каже Тарас Висоцький.

Своєю чергою банківські установи підтвердили готовність допомагати українським агровиробникам та розглядати кожен випадок індивідуально. Також у НБУ зазначили, що вже розробляють рекомендації для банківського сектору щодо лояльних умов реструктуризації кредитної заборгованості.

За якими кредитами в Україні заборонили стягувати борги?

Нещодавно в Україні набув чинності Закон, який передбачає заборону відкриття виконавчих проваджень на підставі виконавчих написів нотаріусів, вчинених на кредитних договорах, які не посвідчені нотаріально.

Зазначимо, що більшість кредитних договорів в Україні не посвідчують нотаріально, серед них:

  • споживчі кредити;
  • кредитні ліміти на банківських картках;
  • розстрочка на якісь товари тощо.

Тобто, якщо кредитний договір не посвідчений нотаріально, то банківським установам та іншим організаціям у разі заборгованості клієнта доведеться звертатися до суду, а не до нотаріуса, як це було раніше.

Раніше ми розповідали, що загрожує українцям через борги банкам. Також ми писали, чи вигідно зараз позичати гроші в банку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.