Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці відмовляються купувати пальне? Яка ситуація на ринку та яких змін чекати

До кінця липня-початку серпня українцям варто очікувати нові ціни на пальне в Україні, запевняє експерт

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

АЗС переманюють до себе водіїв

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ринок пального став нестабільним з початку повномасштабного вторгнення, як і більшість інших видів діяльності. Похитнувся він і після повернення довоєнних податків, адже ціни почали змінюватися досить швидко майже щодня.

Про те, чи змінився попит на пальне з боку водіїв та чого чекати від ринку далі, розповів у коментарі сайту Pro Гроші аналітик консалтингової компанії "Нафторинок" Олександр Сіренко.

Зміст
1.Чи продовжують водії купувати пальне
2.Яка ситуація буде на ринку пального найближчим часом
3.Чому АЗС не можуть різко підняти ціни та зафіксувати їх

Чи продовжують водії купувати пальне

Споживання – це фізичне пальне для двигунів, яке використовується одразу. І дані тут майже не змінились.

Сплеску якогось по країні через економічні фактори не сталося. Споживання стале. Але є певна сезонна властивість зараз, адже тривають аграрні роботи, а тому дизпального більше споживають наші фермери. І в порівняні з зимою більше стало їздити звичайне населення, наприклад, на дачу, в село тощо. Але це невеличкий відсоток, – говорить експерт.

Попит – коли купують пальне про запас і використовують його пізніше. І помітно, що попит спав, адже українці закупили собі ще перед подорожчання чимало сировини.

В перші дні зміни цін і дотепер пальне майже не купують вже про запас. Продажів не було, але це триватиме недовго і вже зараз попит потроху починає відновлюватися, – додає експерт.

Яка ситуація буде на ринку пального найближчим часом

За словами Олександра Сіренка, водіям варто очікувати, що бензин точно буде дорожчати, але це станеться поступово. До кінця липня чи початку серпня вартість стане вищою ще на 5 гривень. А от дизель цього місяця може вже зафіксувати свою ціну.

Було б чудово, аби ціни не підіймалися вище 49 гривень, але це лише наша мрія. Треба очікувати, що в липні-серпні ми побачимо до 55 гривень по бензину. Ціна на дизель досягне свого максимуму, збільшиться до 49,99 гривні й більше рости не буде, – запевняє аналітик.

Чому АЗС не можуть різко підняти ціни та зафіксувати їх

Це не робиться для того, аби переманювати до себе водіїв, говорить експерт.

Наразі майже у всіх великих операторів є запаси пального, яке вони купили без збільшених податків. Якщо вони піднімуть різко ціну та зафіксують її, то в них буде низька реалізація, адже водії будуть надавати перевагу тим заправкам, де дешевше пальне, – додає Олександр Сіренко.

Виходить, що низькою вартістю АЗС поки намагаються конкурувати, а тому різко ціни підіймати ніхто не буде.

Раніше ми повідомляли, що на українських заправках може зʼявитися нове пальне. Також ми писали, що українцям варто готуватися до змін у принципах торгівлі вживаними автівками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.