Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Раді запропонували запровадити новий предмет у школах – до чого хочуть "прищепити" любов

Розбиралися, як пропонують підвищувати рівень знань правил дорожнього руху серед українських школярів та як їм мають допомагати батьки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Батьки повинні будуть допомагати своїм дітям у вивченні ПДР

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В українських школах можуть запровадити вивчення правил дорожнього руху. Крім того, парламент пропонує залучати до цього процесу батьків.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Що пропонують у Раді

Народний обранець повідомив, що у середу, 9 серпня, Верховна рада схвалила за основу законопроєкт, яким пропонується підвищити безпеку дорожнього руху в Україні шляхом вивчення правил дорожнього руху в закладах освіти.

Зокрема, йдеться про внесення відповідних змін до законів "Про освіту", "Про дошкільну освіту" та "Про загальну середню освіту".

Обов'язкові знання з безпечного дорожнього руху

Вивчення правил дорожнього руху пропонується запровадити шляхом доповнення освітніх стандартів нормою щодо обов’язковості набуття дітьми знань з безпечного дорожнього руху.

Окрім того, документом пропонується залучення до вивчення правил дорожнього руху батьків, які своїми настановами та поведінкою мають сприяти набуття дітьми вказаної компетентності.

Коли у водія можуть конфіскувати права

Як ми писали раніше, Законом України "Про виконавче провадження" передбачено, що особі, яка протягом чотирьох місяців і більше не виконує зобов’язання зі сплати аліментів, можуть винести постанову про тимчасове обмеження у праві керування автомобілем.

Оскільки ця інформація присутня в реєстрі, до якого мають доступ співробітники поліції, вони мають право після зупинки вилучити посвідчення водія. Далі складається протокол за частиною 3 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Його передають до суду, де вирішуватиметься питання про позбавлення прав терміном від 3 до 6 місяців.

Працівників автошкіл можуть штрафувати

Крім того, сайт Pro Гроші наголошував, що одна з причин великої кількості аварій на дорогах – неякісна підготовка майбутніх водіїв. Нерідко трапляється, що в автошколах порушують правила навчання та перепідготовки. Виходить, що українці мають низький рівень навичок керування автомобілем.

Тож народні депутати запропонували законопроєкт. Саме він встановлює значні штрафи для працівників автошкіл:

  • від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – за порушення під час навчання;
  • від 1 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів – за порушення під час складання теоретичних та практичних іспитів на отримання посвідчення водія.

Також недобросовісних викладачів будуть відсторонювати від роботи. Вони не будуть викладати в школі до одного року. Варто розуміти, що документ вже затвердили у першому читанні, тож не виключено, що невдовзі його приймуть остаточно.

Додатково ініціатива передбачає надання громадянам права самостійно опановувати теоретичну навчальну програму щодо керування транспортними засобами відповідної категорії чи типу. Однак зверніть увагу, що саме практика обов’язково повинна відбуватися в автошколах.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які знаки та сигнали повинен знати кожен водій. Також ми повідомляли, що українці відмовляються купувати пальне і розповідали, яка ситуація на ринку та яких змін чекати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.