Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Як сплатити штраф за порушення ПДР в Україні

Сплатити рахунки українці можуть в офіційних застосунках та сервісах

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Є кілька способів спрощеної оплати штрафів за ПДР

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чимало українців мають автомобілі, а тому штрафи за порушення правил дорожнього руху стали досить поширеним явищем. За них необхідно платити, й наразі є безліч способів, як це зробити. Якщо ви надаєте перевагу економії свого часу, то краще сплачувати всі рахунки онлайн. Також ви можете заплатити за порушення у відділеннях банку чи в поліції.

Про це пише сайт Pro Гроші.

Через термінал поліцейського. Тобто ви можете одразу на місці через термінал, який є у працівника поліції, сплатити штраф. Для цього у вас повинна бути банківська картка та достатня кількість грошей на ній.

В управлінні поліції через банківські термінали. Схема майже однакова, як і з першим варіантом. Але тут ви можете сплатити штраф не одразу на місці, а вам доведеться поїхати в поліцію, що не завжди зручно.

У "Дії". Для цього варто:

  • завантажити застосунок на свій смартфон;
  • для відображення штрафів необхідно завантажити водійське посвідчення до додатка за допомогою електронного кабінету водія;
  • зайти у розділ "Послуги/Штрафи за порушення ПДР";
  • натиснути "Сплатити" на картці штрафу;
  • обрати спосіб оплати: карткою, Apple Pay або Google Pay.

Після цього ви побачите статус "Оплачено".

Штрафи UA. Це сервіс, яким ви можете скористатися онлайн в будь-який час і, не виходячи з дому чи машини, сплатити штраф. Ним можна скористатися через додаток у мобільному телефоні. Одразу ж ви отримуєте квитанцію про оплату, а також інформацію про погашення постанови. Кількість даних, яку вам треба внести у сервісі, мінімальна. Однак зверніть увагу, що тут є комісія.

У касі банку або на його сайті. Не всі українці обирають даний спосіб оплати, адже це вимагає багато часу, нервів та біганини. Також у цьому випадку можливі випадки, коли неправильно вказуються дані, адже здебільшого їх вводять вручну. Ще банки пропонують українським водіям оплачувати штрафи прямо на їхньому сайті, але для цього потрібно мати відкритий рахунок саме в цій фінустанові та не заплутатися при внесенні реквізитів в електронну форму.

Приват 24. Про цей додаток знає чимало людей і він є зручний тим, що пропонує знайти потрібну категорію в списку, обрати область і тип платежу. Треба знайти необхідний пункт, ввести реквізити, серед яких:

  • ПІБ;

  • серія постанови;

  • № постанови;

  • призначення платежу;

  • сума.

Далі з'явиться кнопка "Сплатити". Однак зверніть увагу, аби заплатити у даному додатку штраф, то треба бути клієнтом цього банку.

Portmone. Одразу варто розуміти, що ця електронна платіжна система візьме комісію за проведення операції. Аби сплатити штраф, треба ввести в окремих полях:

  • назву управління;

  • МФО;

  • назву банку;

  • ЄДРПОУ;

  • розрахунковий рахунок;

  • ПІБ;

  • № постанови (20 цифр);

  • суму платежу;

  • серію постанови;

  • дату постанови;

  • e-mail;

  • дані картки.

EasyPay. Цей сервіс може стати незамінним помічником в оплаті різних послуг. Процес оплати складається з 7 кроків, а після цього платіж обробляється. Сама послуга обійдеться вам у таку саму ж суму, скільки й в касі банку, а це менше, ніж при використанні аналогічних платіжних систем.

iPay. Тут вам треба буде переносити інформацію з постанови в форму платіжної системи, а також необхідно ввести дані протоколу й особисті. За кожну транзакцію сервіс також стягує комісію, але у даного сервісу є одна особливість. iPay надішле за адресою, яку ви вказали, оригінал платіжного доручення (квитанцію).

Герц. Це ще один спосіб спрощеної оплати, який, як і всі онлайн-сервіси, націлений на економію вашого часу. Тут теж варто вносити всі дані для сплати штрафу, а також в систему вбудовані реквізити одержувачів платежів. Так що після цього можна їх не запам'ятовувати.

Gospay. Сервісом можна скористатися онлайн. Дані необхідно вводити самостійно. Загалом тут є всього 2 функції – сплата штрафів за порушення ПДР і сплата послуг поліції охорони. За проведення операції просять 3% комісії, і обіцяють, що гроші надійдуть в банк протягом 1 дня.

В Україні хочуть збільшити штрафи за порушення ПДР через дітей

Через те, що великий відсоток аварій трапляється саме з дітьми чи на їхніх очах, то автори законопроєкту №9289, який зареєстрували у Верховній Раді, пропонують посилити покарання за будь-які порушення ПДР.

Зокрема мова про ігнорування пішоходами сигналів регулювання, перехід проїзної частини у невстановлених місцях чи безпосередньо перед транспортним засобом, порушення ПДР на велосипеді, автомобілі тощо, якщо ці неправомірні дії вчинені з дітьми до 16 років

Працівників автошкіл можуть штрафувати

Ще одна причина великої кількості аварій на дорогах – неякісна підготовка майбутніх водіїв. Нерідко трапляється, що в автошколах порушують правила навчання та перепідготовки. Виходить, що українці мають низький рівень навичок керування автомобілем.

Тож народні депутати запропонували законопроєкт. Саме він встановлює значні штрафи для працівників автошкіл:

  • від 500 до 1 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – за порушення під час навчання;
  • від 1 000 до 3 000 неоподатковуваних мінімумів – за порушення під час складання теоретичних та практичних іспитів на отримання посвідчення водія.

Також недобросовісних викладачів будуть усувати від роботи. Вони не будуть викладати в школі до одного року. Варто розуміти, що документ вже затвердили у першому читанні, тож не виключено, що невдовзі його приймуть остаточно.

Додатково ініціатива передбачає надання громадянам права самостійно опановувати теоретичну навчальну програму щодо керування транспортними засобами відповідної категорії чи типу. Однак зверніть увагу, що саме практика обов’язково повинна відбуватися в автошколах.

Раніше сайт Pro Гроші писав про топ-5 сімейних авто, які визнали найкращими у 2023 році. Також ми повідомляли, що процедура перереєстрації авто стане простішою та розповідали, які зміни запровадили для водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.