Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Чехії змінюють правила для водіїв – що потрібно знати українцям

Незабаром Чехія стане ще однією країною, де впровадять деякі зміни для українських біженців, які прибули сюди на власних автівках

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Чехії змінють правила користування автівок з українськими номерами

Фото: Google, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Чеська влада заборонила українським водіям їздити на незареєстрованих у цій країні автомобілях. Законопроєкт про це ще мають розглянути сенатори.

Відповідні зміни до законодавства підтримали депутати нижньої палати парламенту.

Зазначається, що реєстрацію автомобілів для водіїв з України запроваджують, щоби слідкувати за технічним станом транспортних засобів та мати можливість карати штрафами у разі порушень.

"Якщо незастрахований український автомобіль завдасть збитків у Чехії, ми відшкодуємо їх потерпілій стороні та не вимагатимемо відшкодування від українських автомобілістів. Ця допомога дійсна протягом 6 місяців після виїзду з території України", – пояснив Владімір Крейзар з Чеської канцелярії страховиків.

Крім цього, реєстр користувачів транспортних засобів з українськими номерними знаками допоможе штрафувати за порушення правил, зафіксовані автоматичними пристроями. Оштрафувати водіїв у Чехії можуть, наприклад, за:

  • перевищення швидкості;
  • несанкціоновану зупинку;
  • неправильне паркування.

Очікується, що користуватися автомобілями без реєстрації не можна буде з січня 2024 року. Але реєструвати свої автівки українцям доведеться вже з жовтня цього року і до 31 грудня. Натомість громадяни України, які отримають у Чехії тимчасовий захист або візу з метою толерантності, на реєстрацію автомобіля матимуть 7 днів.

За даними чеської влади, у країні зараз є 38 тисяч українських автомобілів, з них 4 тисячі не застраховані. З березня 2022 року у Чехії сталися 173 ДТП за участю українських автомобілів.

В Україні не буде автомобілів без глушників

В Офісі президента озвучили ідею заборонити такі автомобілі. Робота над створенням відповідного законопроєкту вже відбувається. За словами радника голови ОП Михайла Подоляка, машини без глушників створюють шум, який за звучанням схожий на політ іранських дронів Shahed. Тому влада розмірковує, як позбутися таких автомобілів.

Наразі ще невідомо, коли запровадять таку заборону.

Раніше ми розповідали, які правила зміняться для українських водіїв у Німеччині. Ще ми писали, як українцям обміняти своє перше водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.