Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Туристів в Україні позбавлять улюбленої розваги: до чого готуватися

Пояснюємо, яку заборону незабаром хочуть запровадити в Україні та чому вона може не сподобатися усім туристам

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські туристи, які полюбляють їздити в гори, незабаром можуть залишитися без головної своєї розваги. Мова про заборону джипінгу у заповідних зонах.

Як повідомляє пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, відповідний законопроєкт, який заборонить туристам використовувати джипи, ендуро-мотоцикли, квадроцикли та багі поблизу гір, вже розроблений.

Так, відомство пропонує заборонити їздити на транспорті територіями об’єктів природно-заповідного фонду. Заборона не поширюватиметься:

  • на дороги загального користування;
  • на вулиці;
  • на дороги міст та інших населених пунктів;
  • на автомобільні дороги на приватних територіях.

"Так вдасться захистити біорізноманіття від знищення та хімічних забруднень, шумів та вібрацій, які спричиняють автомобілі", — йдеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що із забороною згодні представники багатьох громадських організацій в Україні. Тепер проєкт закону мають погодити центральні органи влади.

Чому джипінг хочуть заборонити

Кататися на джипах та інших всюдихідних транспортних засобах по заповідних зонах туристи почали на початку 2000-х років. А зараз майже усі туристи розважаються таким чином.

Так, тепер дістатися на найпопулярніші вершини туристи можуть не власними силами, а за допомогою джипів. Транспорт їм пропонують "бізнесмени", які ще й на цьому заробляють.

Але джипінг серйозно шкодить природі: колеса знищують рідкісні рослини й тварин, а вихлопи шкодять навколишньому середовищу. При чому у багатьох європейських країнах джипінг вже давно заборонили.

В Україні заборонять автомобілі без глушників

Усе тому, що такі транспортні засоби створюють шум, який за звучанням схожий на політ іранських дронів Shahed, якими російські окупанти атакують Україну. Тому у владі вважають, що таких автомобілів варто позбутися.

За словами радника голови Офісу президента Михайла Подоляка, над відповідним законопроєктом вже працюють депутати.

Номерні знаки під забороною

Українці не можуть використовувати індивідуальні номерні знаки з символікою, яка асоціюється з повномасштабним нападом РФ на Україну чи тоталітарними режимами.

Так, під забороною опинилися літери Z та V. Ще заборона стосується написів, зображень та символіки комуністичного чи націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму.

Раніше ми розповідали, за які послуги у сервісних центрах МВС автовласники платитимуть більше. Також ми пояснювали, коли водіям потрібно "перевзувати" свій автомобіль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.