Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Треба враховувати чимало факторів: скільки коштує зарядка електрокара

Розповідаємо, чи справді зарядка електрокару значно дешевша, ніж заправка авто на бензині

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Як заряджати електрокар

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Електрокари стають все більш популярними у багатьох країнах, зокрема, в Україні. Підкупає невелика ціна за електроенергію – особливо зважаючи на нинішні ціни на пальне. Але чи дійсно електрокар – це про велику економію?

Pro Гроші вирішив розібратися, у скільки водію обійдеться заправка електрокара та чи дійсно покупка такого авто швидко себе окупить.

Способи зарядки авто

Говорячи про доступність та дешевизну зарядки електрокарів, чомусь у багатьох людей складається уявлення, що робити це можна від звичайної розетки у квартирі, будинку чи деінде. І платити можна за тарифами для населення 1,44 грн/кВт чи 1,68 грн.

Але це не зовсім так. Такий спосіб дійсно можливий, однак це може бути незручно та дуже довго (8-12 годин). До того ж, треба ввімкнути винахідливість, якщо живете у квартирі на верхніх поверхах.

Тож здебільшого електрокари у такий спосіб заряджають рідко (відповідно, і економлять меньше).

Де тоді заряджати авто? Є ще кілька способи – прискорені зарядки (30-60 хвилин для зарядки АКБ до 80% ємності) та зарядка від 3-фазної розетки на 380В, якими обладнуються АЗС та паркінги (зарядка триває 4-6 години).

Можна придбати власну домашню зарядну станцію з режимом Mode 3. Її можна встановити, наприклад, у гаражі чи на приватній парковці. Такі зарядки видають від 7,2 до 43 кВт, але часто вимагають трифазної мережі. На підзарядку потрібно від 1 до 3 годин.

Ціна питання від 500 доларів і вище. Плюс встановлення і обслуговування.

Зарядка у громадських місцях та АЗС. Ви можете заряджати свій автомобіль, коли парковуєтесь у громадських місцях, наприклад, біля супермаркету, біля тренажерного залу, кінотеатру, на автостоянках у центрі міста.

Під час подорожей на великі відстані можна скористатися мережею швидких зарядних пристроїв високої потужності, що розташовані вздовж трас – зазвичай біля АЗС або придорожніх ресторанів.

Яке авто вигідніше: електро чи на бензині? Порівнюємо ціни

Для наглядного прикладу, яке авто буде заправити дешевше і на скільки, прорахуємо вартість на конкретних моделях. Електрокари заряджати будемо від мережевих зарядних станцій. Подолати відстань треба буде умовно в 300 кілометрів.

Приклад

Volkswagen Golf VII 7 2016 (електро)Volkswagen Golf VII 7 2016 (бензин)
Ціна* б/в: $19 500Ціна б/в: $15 400
Приблизний запас ходу (EPA**): 133 км; WLTP – 175 км.Витрати пального: в середньому 9 л/100 км
Ємність акумулятора: 24,2 кВт/год.-
Необхідна кількість зарядок: 2,25Необхідна кількість бензину: 27л

*Ціна на авто вказані за даними з порталу AUTO.RIA.

**EPA – реальний запас ходу автомобіля, враховуючи користування пічкою/кондиціонером, музикою, підігрівом тощо. Є ще запас ходу за стандартом WLTP – це максимально можливий пробіг в ідеальних умовах.

Отже, розглядає "не ідеальні" умови їзди. Тобто, для того, щоб подолати відстань у 300 кілометрів, Volkswagen Golf VII 7 2016 потрібно зарядити трохи більше, ніж два рази.

На карті знаходимо найближчу зарядну станцію, яка нам підходить. Вартість зарядки – 7,99 грн/кВт. Плюс платне паркування 20 грн/год (перші півгодини безкоштовно).

Візьмемо, що зарядна станція видає 80% від своєї потужності – це приблизно 18 кВт/год. Тож, щоб повністю зарядити автомобіль треба 1,3 години часу.

Загалом вартість зарядки виходить така: 20 грн за паркінг + 191 грн за саму зарядку (7,99*24) = 211 грн. Щоб проїхати 300 км, нам потрібно 2,25 зарядки. Отже це 211*2,25 = 475 грн.

Але тут потрібно враховувати, що на інших локаціях вартість зарядки може бути вищою, так само як і вартість паркування. Хоча паркування може бути і безкоштовним.

Тепер вартість для авто на бензині. Щоб проїхати 300 км при середній витраті пального 9 літрів на 100 км, треба заправитись на 27 літрів. Вартість бензину на АЗС – 51 грн/л. Тобто загалом вийде 1 377 грн.

Отже, виходячи з цього розрахунку, проїхати задану відстань на електрокарі дійсно майже вдвічі дешевше. Однак тут не врахований один важливий аспект – час, який витрачається на зарядку.

Майбутнє електрокарів

Провідні експерти в Німеччині попереджають, що стрімке зростання цін на електроенергію загрожує майбутньому електромобіля.

Зростання цін на електроенергію, а також вартості та доступності сировини, хронічна нестача запчастин і повсюдне скорочення наявного доходу мають значний вплив на виробництво та продажі автомобілів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.