Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вдесятеро економніші за дизельні авто. ТОП-5 переваг електрокарів

Ми порахували, наскільки дорого обійдеться зарядка електромобілів на рік

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Електрокари економніші та простіші в обслуговуванні за інші авто

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З кожним роком зростає популярність електромобілів. Звісно, такі машини мають переваги над бензиновими та дизельними моделями. Однак, роблячи вибір на користь електрокарів, потенційні власники мають добре зважити всі плюси та мінуси.

Pro Гроші розповідають про головні п’ять переваг на користь електромобілів.

1. Економність

Це одна з головних критеріїв під час вибору машин. Автомобіль на електричному акумуляторі дозволяє заощадити на паливі. Це доводять прості розрахунки.

Наприклад, популярною моделлю серед електрокарів є Nissan Leaf. Його середнє споживання 18,8 кВт/год. В середньому українські водії за рік долають 15000 км. Тобто якщо розділити цей пробіг на 100 км і помножити на 18,8 кВт/год, то за один рік електромобіль Nissan споживатиме близько 2820 кВт/год електроенергії. Якщо це помножити на середню ціну на електроенергію в Україні, то зарядка такого автомобіля в рік коштуватиме від 4078 до 4757 грн.

До слова, 1 кВт/год за найнижчим тарифом для населення коштує 1,44 грн, за найвищим – 1,68 грн.

Якщо ж порівняти з дизпаливом, то в середньому на 100 км автомобілі витрачають від 5 л. Тобто, якщо за рік проїхати 15000 км, то доведеться придбати 750 л пального. За умови, що середня ціна на дизельне пальне 55 грн, водію доведеться заплатити 41250 грн за рік.

2. Простота обслуговування

В електрокарах немає масла, свічок і багатьох інших потенційно "проблемних" елементів, які потрібно регулярно міняти. Тож планове техобслуговування електромобіля обійдеться недорого. Кожні 30 тис. км потребують заміни тільки повітряні фільтри; кожні 50-60 тис. км – заміна охолоджувальної та гальмівної рідини.

3. Безшумність

Електродвигуни вирізняються тим, що вони тихі і плавно розганяються. В той же час, вони швидко прискорюються.

4. Безпека

Електромобілі переважно оснащені максимально сучасними системами. А при зіткненні датчики просто відключають акумулятор. Це запобігає отриманню серйозних травм.

5. Екологічність

Важливою перевагою автомобілів на електричних двигунах називають їх екологічність. Саме через це електрокари стали популярними у всьому світі. Під час руху автомобіль не здійснює вихлопів та дозволяє ефективно знизити негативний вплив на навколишнє середовище і природу.

Зазначимо, що з кожним роком з’являється все більше нових моделей електромобілів. І хоча для їхнього обслуговування потрібно мінімум коштів, варто бути готовим викласти пристойну суму під час покупки. Наприклад, новий Nissan Leaf 2022 року обійдеться у приблизно 29000 доларів, а Volkswagen ID.4 з салону буде коштувати від 40000 доларів. При цьому на вторинному ринку можна знайти Nissan Leaf 2015 року від 13000 доларів, а популярна модель електромобіля Volkswagen e-Golf коштуватиме від 15000 доларів.

Водночас, навіть попри високу вартість електрокарів, варто пам’ятати, що лише на пальному за рік такий автомобіль зекономить для вашого особистого бюджету близько 900 доларів. Крім того, ще значна сума збережеться на обслуговуванні електромобіля.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.