Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Бензин, дизель чи електро? Як змінились вподобання українців в авто

Традиційні двигуни панують на українському ринку нових авто, але їх частки скорочуються

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Попит на електрокари та гібриди в Україні зростає

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

В Україні попит на автомобілі з традиційними двигунами скорочується, натомість частка авто з гібридними та електродвигунами зростає.

Про це свідчать дані Асоціації автомобілевиробників "Укравтопром".

Так, за вісім місяців 2022 року в Україні було реалізовано 24,4 тис. нових легкових. Більшість з цих автомобілів (57%) обладнані бензиновими двигунами.

Однак порівняно з аналогічним періодом 2021 року частина бензинових авто в структурі ринка зменшилась на 5 відсоткових пунктів. Також зменшились частки дизельних авто (-1вп), зараз у продажах вони займають 24%, та машин з ГБО, які охопили лише 1% ринку (-1вп).

Водночас збільшився відсоток гібридних авто з 10% до 14%, а електромобілів з 1% до 4%.

Майбутнє електрокарів

Провідні експерти в Німеччині попереджають, що стрімке зростання цін на електроенергію загрожує майбутньому електромобіля.

Зростання цін на електроенергію, а також вартості та доступності сировини, хронічна нестача запчастин і повсюдне скорочення наявного доходу мають значний вплив на виробництво та продажі автомобілів.

Як кажуть аналітики, якщо ця тенденція збережеться, існує також занепокоєння, що інвестори не матимуть стимулів будувати зарядні станції, що зробить електромобілі менш привабливими – оскільки вони будуть більш непрактичними в експлуатації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.