Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Справа звички чи реальний сенс? Який бензин краще використовувати взимку

Разом з експертом розбираємось, чи залежить бензин для автомобіля від температури і який краще використовувати

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деякі водії звикли заливати взимку інше пальне

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Експлуатуючи автомобіль взимку, водіям щороку доводиться замислюватися про нюанси, коли температура опускається значно нижче за нуль. Зокрема виникає питання, який бензин краще використовувати і чи потрібно взагалі змінювати його вид.

Щоб дати відповідь на це запитання, сайт Pro Гроші поспілкувався з комерційним директором компанії Шипленд, яка є імпортером нафтопродуктів в Україну, Микитою Нікуліним.

Насамперед він зазначив, що поняття літнього чи зимового бензину не існує.

Якщо говорити саме про якість бензину, як літнього чи зимового, такого поняття немає. Таке є тільки біля дизеля, тому що до його складу входять елементи, які мають властивості замерзати, кристалізуватися і тому за певних температур дизель перетворюється з рідини на "желе", – зазначив Нікулін.

Деякі водії просто заливають інше пальне, наприклад, переходять із А-92 на А-95. А-95 має вище октанове число – тобто він легший до займання. Але загалом бензин не замерзає і на нього не впливають температурні режими.

Деякі водії, у яких автомобілі старих років випуску, початку 2000-х чи 90-х, все залежить від технології самого мотора, переходять на інший бензин. Тобто це більше звички із Радянського Союзу. Є люди, які вважають, що якщо ти переходиш узимку на кращий бензин, то умовно машині теж буде краще (машина краще заводилася), – пояснив експерт.

Він зазначив, що у таких діях логіки немає. Є певні технічні вимоги автомобіля, бензин А-95 – це середньостатистичне пальне, яке підходить більшій частині двигунів. Сучасніші двигуни вимагають вже 98 бензин, деякі навіть 100.

Якщо брати звичайну експлуатацію автомобіля, тобто це середній сегмент, невеликий об'єм двигуна, їм достатньо бензину А-95. Тобто, із А-92 їм буде вже не дуже добре. Якщо брати старі двигуни, коли технології були досить прості, машину можна було заправляти як А-92, так і А-95 – все залежить від октанового числа, – підсумував Микита Нікулін.

Нагадаємо, раніше ми писали, що має зробити кожен водій перед зимою. Також ми розповідали прості правила, які допоможуть правильно зберігати автомобіль узимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.