Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи для водіїв — скільки доведеться заплатити за їзду без прав

Розбиралися, яке покарання передбачене українським законодавством за керування автомобілем без водійських прав

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Стандартний штраф за керування авто без водійських прав – 3 400 грн

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні суворо заборонено кермувати автівкою, не маючи водійського посвідчення. За таке правопорушення передбачено суворе покарання – штрафи до 40 тисяч гривень у залежності від ситуації.

Сайт Pro Гроші з’ясовував, як саме карають водіїв за керування транспортним засобом без прав.

Стаття 126 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність для водія, який керує автомобілем без прав.

Які штрафи передбачені законодавством

  • У випадку, якщо керманич не може надати водійське посвідчення патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він має сплатити штраф у розмірі 425 грн.
  • Стандартний штраф за керування авто без водійських прав – 3 400 грн. Причому цю суму має сплатити також і людина-власник ТЗ.
  • Якщо водієві тимчасово заборонено керувати автомобілем, його можуть позбавити водійських прав на термін від 3 до 6 місяців. Але якщо водій знову сяде за кермо без прав або в період тимчасової заборони – йому випишуть штраф у 20 400 грн.

За що виписують найбільший штраф

У тому випадку, якщо водій вдруге перебуватиме за кермом автівки без прав, йому доведеться сплатити вже чималу суму — 40,8 тис. грн.

Водночас, якщо категорія транспортного засобу не відповідає зазначеній у посвідченні, це також кваліфікується як правопорушення — у такому випадку передбачений штраф у розмірі 3 400 грн.

Яке ще є популярне покарання для водіїв

Раніше ми вже розповідали про те, що часто власники автомобілів порушують заборонуперетину подвійної суцільної лінії. Наприклад, аби скоротити шлях і швидше доїхати до місця призначення. Втім це може створити аварійну ситуацію, тому карається штрафами. Водночас є винятки, коли перетин не вважається порушенням, тож адміністративна відповідальність скасовується.

Загалом існують такі штрафи:

  • 340 грн – за порушення вимог розмітки;
  • 1 445 грн або позбавлення прав на термін від 6 місяців до року – за створення аварійної ситуації.

Покарання не застосовують до водіїв, які перетнули подвійну суцільну лінію через погану видимість розмітки, наприклад, якщо її присипало снігом. Також штраф не випишуть у разі уникнення аварійної ситуації завдяки перетину лінії. Порушити ПДР дозволяється медикам, рятувальникам і правоохоронцям під час виконання екстреного завдання.

Також сайт Pro Гроші зазначав, що в Україні хочуть змінити принцип складання іспиту в автошколах. Ми писали, що для водіїв в Україні знову готують зміни та розповідали, як незабаром можна буде реєструвати авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.