Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Злісні порушники – за що найчастіше штрафують водіїв та на скільки

З'ясовували, за які саме види порушень Правил дорожнього руху українські водії найчастіше платять штрафи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Найчастіше водії порушують швидкісний режим

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2022 році патрульні винесли загалом 1 756 196 постанов щодо порушень правил дорожнього руху без урахування системи автофіксації. На столицю із них припадає 10% – 179 тис. 771 (на суму 134,09 млн грн).

Сайт Pro Гроші з’ясовував, за що найчастіше штрафують українських водіїв та який розмір штрафу їм доводиться платити.

Які порушення ПДР трапляються найчастіше

  • Найчастіше водії порушують швидкісний режим, не дотримуються вимог дорожніх знаків та розміток, ігнорують надання переваги пішоходам на нерегульованому переході. За це у 2022 році було винесено 957 481 постанов. Передбачений штраф – 340 грн.
  • На другому місці по "популярності" – штрафи за технічні несправності, адже водії частенько їздять на автівках, які заборонено експлуатувати. Передбачений штраф – також 340 грн.
  • У 2023 році почастішали штрафи за тріщини на вітровому склі – постанову виносять на підставі частини 1 статті 121 КУпАП – керування транспортним засобом, що має технічні несправності, з якими його експлуатація забороняється. Передбачений штраф – ті самі 340 грн (20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). При повторному протягом року аналогічному порушенні окрім штрафу 850-1 700 грн також передбачене позбавлення права керування на строк від 3 до 6 місяців або адміністративний арешт на строк від 5 до 10 діб.

Хто вважається порушником швидкісного режиму

Порушником швидкісного режиму в Україні вважається водій, який перевищив дозволену швидкість на 23 км/год:

  • 20 км/год – допустиме перевищення;
  • 3 км/год – закладена похибка приладу вимірювання.

На сьогодні в Україні встановлений такий швидкісний режим:

  • у пішохідній (житловій) зоні – 20 км/год;
  • у населених пунктах (містах) максимальна швидкість – 50 км/год;
  • на автошляхах за межами населених пунктів дозволяється їхати 90 км/год;
  • якщо дорога за містом має розділову смугу – 110 км/год;
  • на автомагістралях допустима швидкість – 130 км/год.

Чи можна не платити штрафи за порушення ПДР

Дехто з водіїв помилково думає, що штрафи за порушення правил дорожнього року запросто можна не сплачувати, однак це зовсім не відповідає дійсності. Після того, як вам виписали штраф, ви маєте 10 днів на його оскарження та 15 днів на сплату:

  • якщо ви не згодні зі штрафом та вважаєте, що правопорушення з вашого боку відсутнє, необхідно оскаржити постанову про призначення штрафу в суді;
  • якщо ж ви просто проігноруєте сплату, штраф перенаправлять у виконавчу службу. А вона вже буде вимагати від вас примусової сплати штрафу в подвійному розмірі, а також оплати витрат на облік.

Раніше ми писали про те, що в Україні хочуть скасувати один штраф для водіїв – за що не треба буде платити. Також ми зазначали, за яке порушення ПДР штрафують не усіх водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.