Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штраф чи позбавлення волі? Яке покарання можна отримати через відсутність техогляду

Розповідаємо, яке покарання можна отримати за відсутність техогляду транспортного засобу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За відсутність техогляду водії можуть отримати серйозне покарання

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі категорії водіїв повинні обов'язково проводити техогляд свого автомобіля, адже це передбачено законодавством. У випадку, якщо авто не пройшло техогляд — водіям загрожує покарання.

Про це повідомили на сайті doradvokat.

Яке покарання можна отримати за відсутність техогляду

В джерелі розповідають про те, що у випадку, якщо вас зупинили правоохоронці на транспортному засобі, який не пройшов технічний огляд, то ви можете отримати штраф. Згідно із частиною 3 статті 121 Кодексу про адміністративні порушення цей штраф складатиме 340 гривень.

Проте, у цього закону є зворотний бік медалі. Якщо ж водій транспортного засобу сплатив штраф за правопорушення, але протягом року знову "попався" на ньому, тоді покарання вже буде посиленим, адже в дію вступить 4 частина тієї ж самої статті 121 Кодексу про адміністративні правопорушення. В такому випадку є два варіанти, яке покарання може отримати водій транспортного засобу. Перший — це збільшений штраф, який може сягати від 850 до 1 700 гривень. Другий — адміністративний арешт, тривалість якого може сягати від 5 до 10 діб.

Також зазначимо, що через це порушення водій може залишитись без прав, проте таке рішення суду можна буде оскаржити.

Зазначимо, що обов'язкове проходження технічного огляду передбачено для автобусів, вантажівок, а також для інших транспортних засобів, які використовуються для комерційного перевезення пасажирів.

Водій може отримати штраф за "неіснуюче" правопорушення

Раніше ми також ми писали про те, що доволі часто українські водії отримують штрафи за "неіснуючі" порушення. Зокрема, і за тріщину на вітровому склі.

Експерти розповідають, що за останній час до юристів все частіше починають звертатися водії, які скаржаться на те, що правоохоронці їм виписують штрафи за наявність тріщини на вітровому склі автомобіля. При виявленні таких дефектів поліцейські складають протокол про адміністративне правопорушення. В такому випадку вони керуються частиною 1 статті 121 КУпАП. Сума такого штрафу, як правило, складає 340 гривень.

Проте, як зазначають експерти, вказана стаття Кодексу про адміністративні порушення зовсім не передбачає штрафу за тріщину на лобовому склі. Більш того, такого пункту немає в переліку технічних несправностей. З цього можна зробити висновок, що таке рішення є протиправним і водії можуть його оскаржувати.

Нагадаємо, ми також повідомляли про зміну правил отримання водійських посвідчень. Також ми писали про нововведення від МВС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.