Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Різниця дійсно відчутна! Які середні ціни на різні види палива в Україні

Несподівано подешевшав вид пального, попит на який – один з найбільших в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які середні ціни на різні види пального в Україні

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

27 грудня оновилися ціни на різні види палива в Україні. Ситуація стосовно стабілізації вартості відрізняється залежно від виду, оскільки на деяке паливо ціна піднялася.

Актуальні дані опубліковані на моніторинговому порталі Мінфін.

Ще кілька днів тому бензин А-95 преміум коштував дешевше – на 0,057%, А-95 також подорожчав відносно минулого тижня – на 0,20%. Несподівано дешево почали продавати А-92, вартість якого знизилася на 0,4%. Дизель та автомобільний газ підлаштувалися під тенденцію й також демонструють зниження ціни.

Станом на 27 грудня середні ціни в Україні на різні види палива наступні:

  • А-95 преміум – 53,13 грн/л;
  • А-95 – 52,38 грн/л;
  • А-92 – 51,03 грн/л;
  • дизельне паливо – 55,14 грн/л;
  • автомобільний газ – 29,43 грн/л.

На сайті AUTO.RIA дані щодо середньої вартості дещо відрізняються:

  • А-95 преміум – 52,99 грн/л;
  • A-95 – 52,16 грн/л;
  • A-92 – 50,84 грн/л;
  • дизельне паливо – 55,04 грн/л;
  • автомобільний газ – 29,30 грн/л.

Залежно від регіону та мережі АЗС, пальне також демонструє різні цінові діапазони. В Київській області середня ціна на А-95 преміум становить 52,62 грн, але це один з найнижчих показників, бо найвища вартість цього виду – у Чернівецькій області (53,75 грн). А-95 у Черкаському регіоні в середньому продають за 54 грн. Порівняно з Києвом різниця становить майже 3 грн – 51,72 грн.

Бензин А-92 найдорожче продають у Житомирській області (52 грн), найдешевше – у Запорізькій (48 грн). У столиці ціна наближається до високої позначки, там пальне коштує 51,11 грн. Дизель встановив найвищий показник у Донецькі області – його середня вартість наближена до 57,32 грн. У Києві вартість дорівнює 54,95 грн, тоді як найдешевша ціна у Тернопільському регіоні – 54,41 грн.

Що впливає на утворення ціни

Експерти прогнозують, що заправки не будуть знижувати вартість палива до початку 2023 року, попри падіння гуртових цін на деякі види ресурсу. Проте українці можуть зекономити на купівлі, якщо будуть користуватися акційними пропозиціями та знижками. Все більше мереж АЗС влаштовують новорічні акції, створюють пропозиції з бонусами, які впливають за фінальні витрати водіїв.

Як зауважив експерт Олександр Сіренко, ситуація, коли заправки не знижують ціни, хоча попит стабільно високий, натомість пропонуючи користуватися програмами лояльності, говорить про великі доходи ритейлерів, а також про достатні запаси пального. У грудні постачальники здійснили постачі у нормальному режимі, передбачається, що січень не стане винятком.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що отримати права стане складніше.Також ми повідомляли, як змінились вподобання покупців авто під час блекаутів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.