Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні дорожчає пальне – якими будуть ціни на АЗС через місяць

Розбиралися, на скільки подорожчають бензин, дизельне пальне та автогаз та які фактори впливатимуть на ціни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Автогаз за місць подорожчає на 3 гривні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Мережі заправок підвищуватимуть ціни на пальне поступово протягом місяця після зростання акцизів та ПДВ з 1 липня. У результаті – бензин підскочить у ціні на 8-9 гривень, дизель на 5-6 гривень, автогаз на 3 гривні.

Про це розповів директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн.

"Я думаю, що ціна підвищуватиметься протягом місяця, тому що по суті цей місяць буде необхідний для того, щоби паливо з новими податками замінило паливо з низькими податками", - сказав він.

Два напрямки подорожчання пального

Як зазначив Куюн, подорожчання йтиме за двома напрямками:

  • через підвищення ПДВ з 7% до 20%;
  • зростання акцизів.

За словами експерта, трейдери скористалися цією ситуацією і в травні-червні привезли багато палива зі старою акцизною ставкою і продаватимуть його вже період зростання цін, розраховуючи на додатковий прибуток.

Але головний фактор у підвищенні – це зростання ПДВ, який дає 13% зростання.

"Він сплачується безпосередньо в момент продажу кінцевому споживачеві, тобто він уже набув чинності по суті", – зазначив експерт.

Куюн додав, що палива з новим акцизом ще фізично немає на станціях, там лежить паливо зі старим акцизом ще червневе, бо липневе з новим акцизом ще фізично ніхто не привіз.

"А ось ПДВ уже буквально з першого числа вже нараховується за новою ставкою, відповідно його вже почали залучати до ціни", - додав він.

Як зростуть ціни на пальне

Куюн очікує, що з урахуванням усіх прогнозів на 8-9 гривень зросте ціна на бензин і десь на 5-6 гривень зросте ціна на дизельне пальне.

"Діапазон буде десь: дизельне пальне до 50 гривень на літр, 95-й бензин до 55 гривень за літр", - сказав він.

За його словами, за автогазом буде найменше підвищення приблизно на 3 гривні, ціни зростуть приблизно до 26 гривень за літр.

Як автомобілісти помиляються у спробах заощадити бензин

  • Часто використовують спойлер

Він потрібен для того, щоб притискати автомобіль до дороги, коли водій їде на великій швидкості. А притискання авто до землі здійснюється завдяки опору повітря. І від кута установки антикрила та його площі залежить лише те, наскільки воно збільшить витрату палива.

  • Глушать двигун, коли потрапляють у пробку

Заощадити вийде, якщо ви точно знаєте, що зупиняєтеся більш ніж на хвилину. У випадку, якщо ви будете постійно глушити й заводити двигун, то ризикуєте раніше терміну купити новий. Та й акумулятор теж швидше вийде з ладу.

Інші помилки ви знайдете тут.

Ми розповідали, як українцям сплатити штраф за порушення правил дорожнього руху. Ще ми писали, для яких видів транспорту не потрібне водійське посвідчення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.