Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

За несплату аліментів карають не лише штрафами: що чекає на злісних боржників

Відповідальність не обмежується лише сплатою штрафу, серед покарань – заборона виїжджати за межі України

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Як карають боржників за ухилення від сплати аліментів в Україні

Фото: Pexels, Pinterest. Колаж: Pro Гроші

Щодо порушників, які протягом тривалого періоду не виплачують аліменти на дитину, передбачена адміністративна та подекуди кримінальна відповідальність. Всі заходи регулює українське законодавство.

Про це повідомили в управлінні Міністерства юстиції.

Якщо присутня заборгованість за три місяці, суд може стягнути майно порушника, що означає його арешт, вилучення та примусову реалізацію на користь заявника. До всього, не виключено, що одночасно зі стягненням майна рішення розповсюдиться також на заробітну плату боржника.

У випадку несплати аліментів чотири місяці та більше, державний виконавець може винести такі постанови:

  • встановити тимчасове обмеження на виїзд за межі України;
  • заборонити тимчасово керувати транспортним засобом;
  • тимчасово обмежити боржника у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, метальними снарядами несмертельної дії (постанова скасовується на період дії воєнного стану);
  • встановити тимчасове обмеження на полювання.

Термін несплати аліментів для винесення вищевказаних постанов зменшується з чотирьох до трьох місяців у випадку, якщо кошти виплачуються на утримання дитини з інвалідністю чи дитини, яка важко хворіє.

Варто пам’ятати про можливість накладення штрафу. Боржника судовим рішенням змусять заплатити 20% суми заборгованості, якщо він протягом року ухилявся від сплати аліментів. За два роки відмови штраф становитиме 30% суми, за три роки – 50%.

Суворі наслідки для порушника

Окрім адміністративної відповідальності, передбачена також кримінальна, відповідно до ст.164 КК України. Вона полягає в арешті чи обмеженні волі, громадських роботах, а також може доповнюватися позбавленням батьківських прав.

Таке покарання можливе за умови звернення одержувача аліментів до суду, заборгованості за три місяці мінімум і злісного характеру ухилення від сплати. Цей характер визначають індивідуально, зокрема у разі приховування доходів, зміни місця проживання або роботи без інформування держвиконавця та ін.

Зауважимо, в Україні можна звернутися до суду та повідомити органи про вчинене кримінальне правопорушення (ухилення від сплати аліментів), якщо сукупний розмір заборгованості перевищує суму платежів за три місяці.

Раніше сайт Pro Гроші писав про стягнення аліментів з військовослужбовців у 2023 році, та розповідав, які доходи тепер враховують. Також ми повідомляли, як зросте сума аліментів у 2023 році та чому.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.