Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Покупка буде вдалою: як правильно вибрати електромобіль

Купити електрокар можна і новий, і вживаний, але в обох випадках є кілька моментів, на які варто звернути увагу

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Популярність електромобілів в Україні зростає

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Електромобілів в Україні стає все більше, і для їхніх власників створюють нові умови. Наприклад, цього року від "Енергоатому" з'явилася заява про створення національної мережі зарядних станцій для такого типу авто. Поступово збільшується і кількість пропозицій на ринку.

Та як вдало обрати авто? Розповідаємо про основні правила вибору електромобіля.

На що звернути увагу на перших етапах

Перед тим, як купувати електромобіль, потрібно чітко розрахувати свій бюджет. Витрати на бензин значно більші, ніж на електроенергію, і в цьому основна перевага такого транспорту. Але чи готові ви у разі потреби платити за його обслуговування? Основне питання в батареї. Вона надзвичайно вартісна, і її заміна точно вдарить по гаманцю.

Також потрібно впевнитися, що вам є куди звертатися для техобслуговування і для цього не потрібно проїжджати сотні кілометрів. І звісно варто врахувати свої потреби: як часто і далеко ви їздите, чи є час на підзарядки, чи тривале заряджання батареї.

Які технічні характеристики перевіряти

Після того, як ви впевнилися, що готові купити електрокар, треба розглядати варіанти за кількома основними параметрами:

  • запас ходу, тобто відстань, яку машина пройде на одній зарядці;
  • ємність батареї, коли чим більше кіловат-годин, тим більший в авто потенціал;
  • скільки батарея заряджається, що залежить від її ємності і напруги;
  • параметри і потужність зарядного пристрою.

Для щоденних поїздок містом електрокар буде ідеальним. Можна знайти і модель для більших потреб, поїздок на великі відстані. Але треба розуміти, що чим потужніша машина, тим більша її ціна.

Як обрати б/в електромобіль

Головне правило у цьому випадку – чим менш зношена батарея і чим більша її ємність, тим краще служитиме авто. І тут важливий нюанс: якщо зношеність звичайного автомобіля визначається пробігом – чим він більший, тим гірше, – то в електрокарів це не так.

Батарея старіє навіть тоді, коли авто просто стоїть. І тому невеликий пробіг не означає гарний стан акумулятора.

Так, перевірити ємність можна за допомогою спеціальної діагностики. Наприклад, за підсумками 2021 року найпоширенішим електрокаром в Україні був Nissan Leaf. І для нього існує застосунок LeafSpy, який можна встановити на ноутбук чи телефон і визначити стан батареї.

Однак, акумулятор все ж не єдиний елемент, який потрібно перевіряти. У будь-яких авто, і в електрокарах також, треба звертати увагу на ходову частину, рульову, гальма тощо. Ремонт таких елементів менш вартісний, але це теж впливає на потужність машини і збільшує небажані витрати на неї.

Раніше ми вже розповідали про те, що треба знати про купівлю вживаного авто, а також читайте про новий електрокар, який розробила китайська компанія.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.