Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Б/в – не вирок: що треба знати про купівлю вживаного авто

Розповідаємо, що треба зробити перед покупкою вживаної машини, щоб не мати з нею проблем

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Купити хороше вживане авто можна без допомоги професіоналів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли виникає потреба у автомобілі, не всі їдуть у салон, а через різні причини купують той, яким вже певний час користувалися. Але це не означає, що покупка буде невдалою.

Операційний директор компанії "Вольво Днепр Трейд Ин" Ігор Башков розповів, що покупцеві потрібно зробити при виборі транспорту.

Є 8 кроків для вдалої покупки

1. Покупцеві потрібно визначитись: чи проходити всі етапи самому, чи звернутися до компаній-посередників. За послуги потрібно буде заплатити, але якщо ви без досвіду купівлі транспорту, вас проведуть від початку і до кінця. Тому на старті такої співпраці потрібно визначити із експертами основні моменти:

  • бюджет на покупку, включаючи всі супутні витрати;
  • мету купівлі;
  • бажані марку, модель, комплектацію, технічні параметри авто;
  • вік машини, пробіг;
  • допустиму історію експлуатації та зберігання машини, цілісність, технічний стан.

2. Дуже важливо чітко визначитись, що ви бажаєте купити. Це має повністю відповідати вашим потребам. Залежно від мети треба визначитися із параметрами транспорту. Для поїздок містом не обов'язково купувати джип із надпотужним двигуном. Також варто визначитися з маркою і моделлю. Важливе правило таке: чим авто популярніше, тим простіше і дешевше його обслуговувати.

"Ринок запасних частин активно реагує на появу нових автофаворитів, постійно підлаштовуючись під запити водіїв. Так з'являється більше деталей, постачальників, сервісів, точок продажів", – зауважив Башков.

Варто ознайомитися і з цінами, особливо на ті авта, які ви розглядаєте для купівлі. Експерт зазначає, що ціни на те ж саме авто в кількох різних пропозиціях можуть відрізнятися, і на це впливає пробіг, комплектація, технічний стан тощо.

3. Перед купівлею будь-яке авто треба перевірити на тест-драйві. Питання не лише у відповідності характеристик, які зазначили в оголошенні, але і в тому, чи буде вам у ньому зручно, чи підходить вам його поведінка у різних ситуаціях на дорозі.

4. У власника можна просити додаткові фото та відео з різних ракурсів та місць. Це допоможе додатково оцінити стан авто, почути двигун, побачити можливі недоліки тощо.

5. Звісно авто треба оглянути і при цьому звертати увагу на всі дрібниці. Деякі дефекти незначні і вони не вплинуть на якість поїздок, а от дещо може зашкодити. У власника треба уточнити, як експлуатувалося авто, і врешті оцінити, чи варто брати машину і витрачатись на ремонт, чи буде вигідніше підібрати іншу модель.

6. Ви маєте право вимагати докази про пробіг авто і так перевіряти чесність продавця. Адже чим вищий пробіг, тим більш зношений транспорт вам дістанеться.

"Доказом може бути сервісна документація, в якій прописана історія обслуговування автомобіля на офіційних СТО. Також нерідко господарі, які стежать за машиною, ведуть власні щоденники, щоб фіксувати, коли вони проходили планове ТО, замінювали запчастини великих і дрібних автомобільних вузлів. За таким документом можна відстежити пробіг транспортного засобу, його конструкційні зміни і участь у ДТП", – пояснив експерт.

Якщо ж таких підтверджень не буде, то машину можна відправити на техогляд до механіка.

7. Взагалі експерти радять відправляти на техогляд авто. В будь-якому випадку це допоможе остаточно переконатися, що продавець правдиво описав усі дані, і автомобіль не має значних дефектів. Техогляд допоможе остаточно визначитися, чи потрібно цей автомобіль купувати.

8. Якщо до цього етапу все добре, і транспорт підходить, але є непевності документами, від такої угоди краще відмовитись. За будь-якого сценарію передавати гроші за машину ще до завершення всіх документальних моментів не варто, і тільки коли ви офіційно станете власником машини, тоді можна виплачувати повну ціну.

Усі ці поради убезпечать покупця від проблемного транспорту та втрати грошей.

Ми також писали, про що найчастіше забувають водії на дорогах і що сталося з якістю бензину в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.