Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

ПДР в Україні стануть жорсткішими: за що хочуть карати водіїв

За порушення водіїв хочуть карати штрафами у розмірі від 510 до 850 грн

Фото:Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Для українських водіїв можуть запровадити новий штраф

Фото:Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У Верховній Раді планують запровадити адміністративну відповідальність за порушення водіями правил перевезення домашніх улюбленців.

Про це йдеться в опублікованому на сайті Верховної Ради проєкті закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо безпечного перевезення тварин в транспортних засобах" (№9016).

У пояснювальній записці зазначається, що серед українських водіїв існує звичка під час керування транспортним засобом тримати на колінах або в руках собак невеликих порід. Так тварина може заважати водію слідкувати за дорожніми умовами.

До того ж, як зазначають автори документа, у разі раптової зупинки чи зіткнення, відсутність спеціальних засобів для перевезення або надійних кріплень перетворює тварину на "снаряд", який може потрапити в людину, травмувати її та навіть стати причиною смерті.

"Наприклад, у типовій дорожньо-транспортній пригоді при швидкості 50 км/год собака вагою 20-25 кг летітиме вперед із силою удару близько 700 кг", — зазначається у документі.

Що може змінитися

Тож народні обранці хочуть зобов’язати водіїв перевозити тварин у спосіб, що не заважає керуванню транспортним засобом. Втім не уточнюється, як саме потрібно це робити.

Також пропонується штрафувати водіїв, які будуть порушувати правила перевезення тварин. За перше порушення розмір штрафу становитиме 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян — 510 грн. Якщо ж водія оштрафують вдруге за аналогічне порушення, йому доведеться сплатити вже 850 грн.

Що змінилося у правилах дорожнього руху

У грудні 2022 року уряд скасував для українців вимогу мати спеціальний дозвіл для того, щоби використовувати проблискові маячки оранжевого кольору. Але це стосується не всіх водіїв. Обмеження зняли лише для спеціального транспорту, автомобілів спецпризначення.

Також водіям можна не проходити процедуру експертного дослідження під час реєстрації чи перереєстрації автомобіля. У деяких випадках отримання висновку МВС є обов'язковим при купівлі-продажі машини, але наступні операції можна проводити без нагальної потреби експертизи:

  • реєстрація нового ТЗ;
  • зміна анкетних даних власника у свідоцтві про реєстрацію;
  • зняття з обліку/вибракування транспортного засобу;
  • перереєстрація автомобіля після встановлення газобалонного обладнання;
  • перереєстрація через заміну/втрату номерного знаку або закріплення індивідуального номера;
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію після 01.09.2019;
  • отримання/повернення реєстраційних документів для виїзду за кордон;
  • отримання/повернення тимчасового реєстраційного талона;
  • перереєстрація після встановлення/зняття світлових сигнальних пристроїв;
  • реєстрація з переходом права власності за договором фінансового лізингу.

Раніше ми пояснювали, як правильно перевозити тварин в потягах УЗ. Також ми писали, чому опікуватися домашнім улюбленцем стало дорожче.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.