Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мати хатнього улюбленця стало дорожче: чому і наскільки зросли ціни на корми для тварин

Розповідаємо, наскільки та чому зросли ціни на корми для тварин в Україні

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

Чому подорожчали корма для тварин

Фото: Unsplash; Колаж: Pro Гроші

За рік ціни на корми для хатніх тварин зросли щонайменше на третину. Перша хвиля подорожчання сталася ще до війни.

Про це в інтерв'ю НВ Бізнес розповіла засновниця мережі MasterZoo Поліна Кошарна.

"Зростання цін почалося ще до війни. Здебільшого це пояснювалося зростанням вартості сировини – м’ясних виробів. Український споживач відчув це ще наприкінці минулого року. Друга хвиля зростання цін припала на початок цього року, ще до війни. На це наклалася девальвація гривні і зараз ціни збільшилися рік до року — від 30%. Ми не пам’ятаємо такого подорожчання, напевно, за останні 5 років", – пояснила Кошарна.

Вона зазначила, що йдеться про закупівельні ціни.

"У роздрібній мережі ми докладаємо великих зусиль для стримування зростання цін за рахунок власної маржі та переговорів з іноземними партнерами", – додала підприємниця.

За її словами, у другому півріччі в Україні розпочався спад обсягів споживання кормів. Але достеменно невідомо, чи це пов’язано з подорожчанням або зі зменшенням кількості тварин через еміграцію

"Ми отримуємо статистику ближче до кінця року. Це і кількість розплідників, що закрилися, і кількість тварин, зареєстрованих у Європі. Тільки тоді ми зможемо зрозуміти, скільки в Україні залишилося із 8 млн котів та 5 млн собак", – сказала вона.

Водночас вперше на ринку не зросли обсяги продажу у натуральному вираженні.

Зростання цін на м'ясо

З початку року до кінця серпня інфляція на споживчому ринку за даними Держстату сягнула 19,5%. Так, споживачі щомісяця відчувають зростання цін на продукти, а зокрема і на деякі види м'яса. Особливо помітним стало здорожчання свинини у вересні.

Pro Гроші поспілкувався з експертом та з'ясував, що впливає на ціни, і яке м'ясо навпаки дешевшає.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.