Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Штрафи для власників тварин: за які порушення доведеться платити

За порушення правил ви можете отримати адміністративний арешт та навіть позбавлення волі

Колаж: Pro Гроші

Є перелік небезпечних порід собак

Колаж: Pro Гроші

Якщо ви вирішили завести собі чотирилапого друга, то не забувайте про те, що це велика відповідальність. Адже тепер і тварини мають захист закону і ви можете заплатити чималий штраф, якщо вирішите порушити його.

Ми дізналися, за що можуть штрафувати власників тварин в Україні.

Правила для небезпечних порід

В Україні вже є перелік небезпечних порід собак. Туди входять:

  • вівчарки;

  • бульдоги;

  • вовкодави;

  • добермани;

  • доги;

  • мастифи;

  • ротвейлери.

Також до цього списку входять всі сторожові й мисливські породи, а ще суміш всіх цих порід.

Якщо ви вирішили завести собі таку собаку, то повинні укласти договір обов'язкового страхування відповідальності за шкоду. Адже тварина може заподіяти її іншим.

Також ви маєте розуміти, що собак сторожової та мисливських порід потрібно обов’язково вигулювати на повідку та в наморднику. Якщо ж ви порушили правила, то варто очікувати штраф від 170 до 340 грн, а для посадовців – від 340 до 850 грн.

Однак краще не повторювати порушення, адже в такому випадку ви заплатите 340-510 грн, а посадовці – від 510 до 1020 грн.

Штраф за вигул

За законом вигулювати собак потрібно у спеціально відведених для цього місцях. Якщо ви вирішили, що ваш чотирилапий може гуляти поза такою територією, то вам загрожує штраф від 170 до 340 гривень. Якщо порушення повторюється, то варто буде заплатити вже до 510 гривень.

Прибирання за твариною

Не забувайте брати з собою на прогулянку пакети, щоб прибирати екскременти за твариною. Адже в законі вказано, що фекалії за чотирилапим має прибирати саме та людина, яка його вигулює та опікується ним. За порушення правил передбачений штраф від 170 до 340 гривень. До 510 грн ви заплатите за повторне порушення.

Шкода людям

Якщо ваша тварина зіпсувала майно чужої людини або й взагалі напала на когось, то ви теж несете за це відповідальність. За це загрожує від 3400 до 5100 грн штрафу та конфіскація тварини.

Жорстоке поводження з тваринами

Вам не можна знущатися над чотирилапим в будь-якому випадку, навіть не дивлячись на те, що ви її власник. Чотирилапого не можна:

  • залишати на прив’язі довжиною до 10 метрів, на спеці чи у холоді;

  • залишати тварину у місцях скупчення людей;

  • прив’язувати тварину до автомобілів;

  • зачиняти вашого улюбленця у салоні авто;

  • бити та знущатися.

За таку поведінку з твариною ви можете не лише заплатити штраф від 3400 до 8500 грн, а й отримати адміністративний арешт до 15 діб. Також за такі дії у вас можуть забрати чотирилапого.

Не можна й поширювати заклики до насильства над тваринами. За це можуть відправити в тюрьму до 3 років. Якщо ж ви знущаєтеся над твариною в присутності дітей, то втратите волю до 5 років, за особливу жорстокість – до 8 років.

Раніше ми писали, як зміняться виплати та штрафи з 1 жовтня, а також про те, з чим на дорозі найчастіше помиляються водії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.