Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Паніка скасовується? Що відбувається з запасами пального в Україні та чи вистачить його

Розповідаємо, хто поширює фейкову інформацію про критично низькі запаси пального та яка зараз ситуація насправді

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дефіциту пального не прогнозується найближчим часом

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Зараз в Україні поширюється інформація про нібито критично низькі запаси пального. Однак насправді пального в нашій країні більш ніж достатньо, а його нестача найближчим часом навіть не прогнозується.

Про це повідомив директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн в ефірі телеканалу Київ24.

Хто поширює фейкову інформацію?

Поширюють інформацію про критично низькі запаси пального в Україні російські ЗМІ, які за основу взяли слова заступника міністра енергетики України Миколи Колісника про те, що наразі країна забезпечена пальним не більш ніж на 30 днів.

Проте така фраза була вирваною з контексту про необхідність створення стратегічних запасів нафти та нафтопродуктів. Мета яких – законодавчо зобов’язати трейдерів тримати певний запас залежно від їхнього обігу.

Щодо забезпечення України пальним не більш ніж на 30 днів, то йдеться про те, що в умовах блокади, тобто повного припинення постачання, в країні залишиться пального на 30 днів.

Про що насправді сказав заступник міністра енергетики України?

У Міністерстві енергетики України зазначили, що Микола Колісник не казав про кризову ситуацію в країні, а лише озвучив такі висновки:

  • припустив, що Росія може спробувати викликати цю кризу;
  • наголосив на важливості збільшення мінімальних запасів нафти й нафтопродуктів;
  • зазначив, що нині Україна має цих запасів на 10–30 днів.

"Сьогодні, у разі припинення надходжень нафти й нафтопродуктів, потребу в них країна зможе задовольняти протягом не більш як 10–30 днів за рахунок власного видобутку та наявних запасів. Цього критично мало, адже не можна виключати ризику чергової спроби позбавити нас палива", – заявив Микола Колісник.

Яка зараз ситуація з пальним?

Директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн зазначив, що наразі Україна повністю забезпечена пальним. За його словами, 30 днів – це дуже багато.

Він пояснив, що максимальні запаси, які припускає законопроєкт №9024, складають 61 день. А в Україні вже є половина цього, тому піддаватися паніці та думати, що цього не вистачить, не потрібно.

Раніше ми розповідали, що українські аграрії просять не скасовувати пільги на пальне. Також ми писали, що в Україну завозять пальне з Білорусі. Більше про ситуацію з пальним в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.