Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це має купити кожен: скільки доведеться витратити на підготовку до складної зими

Перед зимою 2022-2023 українці повинні підготувати свої оселі і закупити певний набір речей для різних випадків

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Кожен українець має готуватися до різних надзвичайних ситуацій під час війни

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Ракетні обстріли з боку росіян часто спрямовані на руйнування критичної інфраструктури України. Через це багато людей вже залишились або ризикують залишитись без тепла, світла чи зв'язку. Крім того, бойові дії впливають на хід нового опалювального сезону. Тому влада закликає громадян готуватися до різних сценаріїв та утеплювати будинки, заготовляти їжу та інші важливі дрібниці.

Ми вирішили порахувати, у скільки приблизно обійдеться підготовка до майбутньої зими. На базі основних рекомендацій для українців розповідаємо про ціни у жовтні на свічки, плити, ковдри, продукти та інші важливі речі.

Скільки коштує утеплитися і забезпечити себе світлом

Найперше, до чого варто підготуватися заздалегідь, – відключення опалення та електроенергії. Після ракетної атаки 10 жовтня жителі міст і сіл багатьох областей залишились без світла. Комунальники почали швидко відновлювати постачання електроенергії, але деяким людям тривалий час довелося сидіти в темряві. Крім того, навіть після швидкого відновлення і запуску резервних систем, навантаження на енергосистему досить велике. У зв'язку з цим у громадах запроваджують віялові відключення електроенергії.

Таке може трапитися і взимку, коли рано темніє, а також може не бути тепла під час холодів у тих будинках, де обігрівання залежить від електрики. Тому перша річ, яку слід купити, це великий ліхтар, що може тримати заряд 6-8 годин.

Ціни стартують в середньому від 400 грн і залежать від якості та потужності. До 1 тис. гривень можна придбати нормальний ліхтар, тому оптимальний варіант коштуватиме приблизно 700 грн. У цьому ціновому діапазоні є достатній вибір.

Можна користуватися й звичайними свічками та сірниками. Парафінові чи воскові свічки можна купити по 1-2 грн за штуку. Проте ціна також залежить від товщини та довжини свічки, що додає до вартості по 2-3 грн. Тобто, якщо купувати 30 найменших свічок, можна вкластися у 60 грн. Якщо брати більші, то 20 штук обійдеться у 120 грн.

Набір сірників (10 пачок) коштує 12 грн. Якщо взяти, наприклад, три набори, то це коштуватиме 36 грн.

Для обігріву можна купити маленький тепловентилятор, середня ціна якого становить близько 800 грн. Конвектори будуть значно дорожчими, тут уже розраховувати треба на суму до 3 тис. гривень. Є і дорожчі прилади, які більші та потужніші. Але мінімально можна користуватися і цим.

На випадок відсутності газу для приготування їжі рекомендують придбати портативну електроплиту. Прилад на одну конфорку можна купити за 500 грн. Зі знижками є навіть дешевші пропозиції. Кілька сотень гривень треба додати до ціни на двоконфоркові плити.

Переносні газові плити також можна купити за 500-600 грн. Проте популярністю серед покупців користуються дорожчі одноконфоркові плитки.

До газової плити потрібні балони. Оптимальна ціна для одного на 220 г – близько 90 грн. Тобто, якщо придбати мінімум 5 штук, це коштуватиме 450 грн. Але плиту і балони до неї можна купувати не нарізно, а наборами, як, наприклад, на наступному скриншоті. Це коштуватиме 3 400 грн.

Для приготування їжі, не маючи газу чи електрики, можна користуватись сухим спиртом. Його треба підпалювати на металевих пластинах − кількох таблеток вистачить для невеликої порції їжі. Набір з 8 штук можна купити за 30-40 грн. Але експерти рекомендують купувати мінімум 10 упаковок, що за знижкою коштує близько 340 грн.

Усі ці способи є дієвими, але не варто забувати про правила безпеки. Врешті, якщо на зиму зараз купити по мінімуму великий ліхтар, 30 найменших свічок, кілька наборів сірників, тепловентилятор і 10 упаковок сухого спирту, то все це обійдеться у приблизно 1 936 грн. Якщо до цього додати найдешевшу одноконфоркову електроплиту, то буде десь 2 436 грн, якщо ж таку газову плиту з 5 балонами, то вийде щонайменше 2 886 грн.

Але це мінімальні витрати без одягу, ліків та запасів їжі. Рахуємо далі, скільки ще приблизно доведеться витратити.

Що ще треба докупити перед зимою

Деякі експерти рекомендують купити на холодну пору теплі ковдри. Під ними буде тепліше спати та ними можна користуватися в будь-який час доби для обігріву. Варіанти бувають різні, але популярністю користуються ті, що мають ціну в діапазоні 600-1 000 гривень.

Декому може підійти варіант термобілизни, на що також треба закласти близько 1 тис. гривень.

Що стосується ліків, то базовий набір, який підійде кожному, такий:

  • медичний спирт (100 мл – близько 40 грн) та розчин йоду (флакон на 20 мл коштує 17 грн);
  • вата (100 г – 20 грн) та бинт (2 пачки 5 м х 10 см – 10 грн);
  • пластинка пігулок від головного болю (орієнтовно від 10 грн);
  • ліки, які приймають під час розладу шлунка (в середньому плюс 100 грн залежно від препарату).

Вартість такого базового набору складає близько 200 грн. Але слід врахувати, що треба у своїй аптечці мати противірусні, протизапальні, знеболювальні препарати. Вони бувають дуже різними й підбираються індивідуально. Крім того, є специфічні ліки, які люди приймають залежно від своїх діагнозів, що додає до витрат не просто сотні, а тисячі гривень.

До ліків слід додати запаси їжі. Але основне, що треба мати, – це кілька бутлів води. Один на 18,9 літра можна купити за 150 грн. Для запасу треба мінімум три, а це коштуватиме 450 грн.

Якщо купити по 5 кг вермішелі (кілограм орієнтовно коштує 26 грн у супермаркетах), пшона (30 грн/кг), цукру (35 грн/кг) та борошна (22 грн/кг), то це обійдеться у близько 565 грн. Але це не весь набір товарів, який бажано мати цієї зими. Читайте, якими продуктами треба запастись під час війни.

Тобто, якщо купити ковдру або термобілизну, додати мінімальний набір медичних виробів (без специфічних потреб), невеликий запас води та їжі, вийде 2 215 грн. Якщо це додати до попередніх витрат для обігріву та освітлення, то вийде щонайменше 4 700 грн.

Але важливо розуміти, все залежить від потреб та бюджету людини. Якщо, наприклад, це власник приватного будинку, де є піч, то він може не купувати плити, а натомість заготовити на зиму дрова та таким способом обігріватися та готувати в печі їжу. А у когось вже є теплий одяг чи запаси ліків із великим терміном придатності.

Але при цьому готуватися до зими треба, оскільки ще навесні її нарекли найважчою за останні кілька десятків років. Під час воєнного стану важко гарантувати безпеку та наявність усіх благ. Частково про це має турбуватися саме населення. Тому читайте, що треба зробити, аби завжди зберігався зв'язок та доступ до інтернету і хто зможе безплатно отримати дрова для опалення.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.