Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Водіям варто зберігати спокій: коли на паливному ринку зникнуть проблеми з автогазом

Член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк розповів, коли і як вирішиться дефіцит з автогазом в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чи довго триватиме дефіцит автогазу на паливному ринку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне в Україні продовжують змінюватися на фоні блокування пунктів пропуску на українському кордоні польськими перевізниками. У чергах простоюють автомобілі, які везуть до нашої країни, зокрема, автогаз.

Про це сказав в етері телемарафону член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Він пояснив, що більшу частину бензину, дизеля і газу наша країна завозить з-за кордону. Через ситуацію на кордоні почав дорожчати автогаз, оскільки в Україні доволі малі об'єми виробництва.

"Тисячі автомобілів заблоковані на польському кордоні, у цій черзі стоять автівки з пальним. Ми розуміємо, що є певний дефіцит газу. З бензином і дизелем ситуація, на щастя, стабільна, а от з газом фіксуємо дефіцит і подорожчання", — зазначив Нагорняк.

Акція польських перевізників, за словами Нагорняка, є форс-мажорною ситуацією для України.

"Незабаром почне діяти закон про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів. Ми сподіваємося, що наступного року в нас будуть більші запаси газу, нафти, бензину, аби ми могли більш стабільно проходити такі форс-мажорні ситуації", — сказав Сергій Нагорняк.

Що відомо про законопроєкт

Закон № 9024-д "Про мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів" Верховна Рада підтримала 21 листопада поточного року. Мета ініціативи, як зазначає пресслужба парламенту, – підвищити рівень енергетичної безпеки України.

Зазначається, зокрема, що відбудуться заходи, які дозволять отримати безперервне постачання нафти та нафтопродуктів на внутрішній ринок нашої країни. Тобто, будуть створені певні запаси нафтопродуктів, які дозволять підтримувати український паливний ринок, якщо виникатимуть якісь кризові ситуації на світовому ринку нафти.

Що відбуватиметься з цінами на пальне до кінця 2023 року

Раніше експерт Сергій Куюн, який очолює "Консалтингову групу А-95" казав, що незабаром українські водії відчують ще одні зміни на паливному ринку. Зокрема, на думку експерта, подешевшає бензин та дизель. Усе тому, що польські перевізники, які страйкують на кордоні, не впливають на ціноутворення цих видів палива. Тож вже у грудні пальне коштуватиме на 2 гривні менше, і це не межа.

"Нам допомогло те, що ціна на світовому ринку нафти та нафтопродуктів досить суттєво знизилися. Якщо вона на піку у вересні була 95 доларів за барель, то сьогодні 80. І відповідно ціни закупівельні знижуються", – сказав він.

Щодо скрапленого газу, то ситуація приймає негативну конотацію буквально на очах. Вже скоро сировина подорожчає до 40 гривень за літр і більше на всіх. Якщо перевізники на кордоні продовжать страйкувати, то ситуація з дефіцитом лише загостриться, а різниця між витратами на різні види пального стане мінімальною.

Нещодавно ми розповідали, які АЗК в Україні працюватимуть без світла. Також ми писали, які способи допоможуть водіям економити бензин в зимовий період.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.