Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Обережніше з "аварійкою": за яку неочевидну помилку водію загрожує суворе покарання

Звичайна дія водіїв, якою часто зловживають на дорозі, може позбавити прав на рік

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Штраф водіям за "аварійку"

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Власники транспортних засобів часто використовують під час водіння аварійну світлову сигналізацію, щоб подякувати чи попросити вибачення в інших учасників дорожнього руху. Втім ці дії не є цільовим призначенням "аварійки", тож здатні призвести до штрафу чи тимчасового позбавлення прав.

Про це йдеться в пункті 9 Правил дорожнього руху.

Майже кожен користувався короткими увімкненнями аварійного світлового сигналу, щоб сказати "дякую" іншому водію на дорозі. Оскільки це повсякчас трапляється, то вже перетворилося на традиційний спосіб привернення уваги та спілкування між учасниками руху. Втім ПДР чітко визначають ситуації, коли потрібно увімкнути "аварійку". Зокрема скористатися сигналом можна:

  • при вимушеній зупинці на дорозі;
  • у разі зупинки на вимогу поліцейського;
  • під час засліплення водія світлом фар;
  • під час руху автомобіля з технічними несправностями;
  • на транспортному засобі, що буксирується;
  • на машині з розпізнавальними знаками, якою переміщують організовану групу дітей;
  • на всіх механічних транспортних засобах колони під час їхньої зупинки на дорозі;
  • у разі дорожньо-транспортної пригоди.

Як видно, список не містить пункту щодо сигналів подяки чи вибачення перед водіями на дорозі. Тож за нецільове застосування "аварійки" передбачені штрафні санкції та попередження. Якщо власник автомобіля порушив правила експлуатації аварійного сигналу, йому загрожує адміністративне покарання у вигляді штрафу (425 грн).

Буває, що увімкнення "аварійки" призводить до небезпечної ситуації на дорозі. Якщо дія спричинила загрозу здоров’ю чи життю учасників руху, сума штрафу збільшується до 680 грн або замінюється на позбавлення права водити машиною. Термін санкцій становить від 6 до 12 місяців.

Як водіям поводитися на блокпості

Адвокат Роман Сімутін звернув увагу на збільшення кількості випадків, коли автомобілі зупиняють на блокпостах і, за відсутності порушень, оголошують підозру водіям щодо вживання алкогольних напоїв. Але права та обов’язки поліцейських і водіїв визначає українське законодавство, яке говорить, що людина може відмовитися від перевірки на алкотесті.

Водію потрібно вимагати обов’язкової присутності двох незалежних свідків, які не повинні викликати сумнівів щодо своєї неупередженості. "Ви маєте право здати аналізи в лікарні, а правоохоронці зобов’язані вас туди доставити", – уточнив експерт.

Плюс, відповідно до змін, які затвердив Кабінет Міністрів 20 січня поточного року, процес перевірки водіїв на стан алкогольного сп’яніння має супроводжуватися записом огляду на відеокамеру. Цей доказ представники національної поліції повинні долучити до протоколу про адміністративне правопорушення.

Раніше сайт Pro Гроші писав, для кого пропонують зберегти безплатне розмитнення авто через війну. Також ми повідомляли, які автомобілі найбільше розчарували водіїв у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.