Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Безкоштовне розмитнення авто: для кого пропонують зберегти пільги через війну

Розповідаємо, для кого в Україні розмитнення автомобілів залишиться безплатним

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують залишити можливість безплатно розмитнювати автомобілі для потреб Збройних сил.

Про це розповів голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев

За його словами, ця техніка буде реєструватися на військові частини та перебуватиме там.

"У постачанні такого транспорту є потреба, тому його продовжують ввозити без мит для військових. Це відбувається з обов'язковими документами, що засвідчують потрапляння у військову частину", — розповів політик.

Також, за словами Гетманцева, після перемоги у війні влада може присвоїти безплатно розмитнені автомобілі для ЗСУ.

Розмитнення авто через програму "Дія"

Наразі цю послугу доопрацьовують та впроваджують у смартфон. Тим часом українці можуть скористатися онлайн-калькулятором та дізнатися, скільки коштуватиме розмитнення автомобіля.

Так, майбутнє розмитнення автомобілів з іноземними номерами в мобільному телефоні буде простим і швидким способом реєстрації транспортного засобу. У застосунку потрібно буде здійснити кілька кроків, як от заповнити митну декларацію, ввести VIN-код машини, сплатити митні платежі (сума розраховуватиметься автоматично на основі вказаних у декларації даних), пройти митний контроль.

Скільки коштуватиме розмитнення

Усе залежатиме від об’єктивних факторів, на які людина вплинути не може. Зокрема, вартість залежатиме від віку, типу й об'єму двигуна, а також ексклюзивності транспортного засобу. Ціна автівки ніяк не впливатиме на вартість розмитнення, проте власнику необхідно буде сплатити акциз та податок на додану вартість.

Менше заплатити можна за машину старше 5 років з невеликим об'ємом двигуна, тоді як за автомобіль з дизельним двигуном великого об'єму доведеться віддати більшу суму. Що цікаво, розмитнення електрокарів стане безоплатним, хоча зараз власник сплачує 8 600 грн.

Раніше ми розповідали, до яких змін потрібно готуватися водіям у 2023 році. Також ми писали, що може змінитися для водіїв після війни.

Більше про те, яким буде 2023 рік для українців, читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.