Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий рік для водіїв: що буде з цінами і доступністю пального в Україні

Для ринку пального 2022 рік був складним і дуже неоднорідним через повномасштабний напад РФ, що ж впливатиме на нього у новому 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Початок нового року приніс позитивні зміни для водіїв

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як і все того року, ринок пального з ніг на голову перевернув повномасштабний напад росіян. З 24 лютого на заправках ми бачили великі черги, обмеження на відпуск продукції, державне регулювання цін, а потім його скасування, різкий ріст вартості пального у травні й повернення акцизів у вересні. Осінь пройшла відносно спокійно, і вже наприкінці грудня ціни почали трохи йти в гору на тлі енергетичної кризи.

Та врешті січень нового 2023 року приніс хороші новини. Сайт Pro Гроші та експерт паливного ринку Олександр Сіренко розповідає, які події впливатимуть на ринок пального наступні 12 місяців і що чекає на усіх нас.

Січень почався з позитивних тенденцій


По-перше, головна тенденція початку нового року – вартість пального знизилась. На зовнішньому ринку вартість нафтопродуктів продовжує падіння, долар стабільний, а попит впав. Це три основні чинники, які формують ціну. При цьому з літа в Україні залишаються великі націнки на АЗС, і Сіренко розповів, що якщо аналізувати ціну за основними чинниками, то вона давно мала б бути набагато нижчою.

За прогнозом експерта такий тренд зберігатиметься увесь перший місяць нового року: на стелах АЗС цифри будуть меншати. По-друге, кінець грудня минулого року закінчився ще й максимальними обсягами імпорту з початку повномасштабної війни. Тому загалом ситуація така, що дефіцит пального не загрожує українцям. Крім цього, новий рік приніс ще одну важливу подію для ринку.

Одна з мереж, а саме група компаній UPG придбала у Польщі морський термінал для зберігання і перевалки нафтопродуктів. Сіренко каже, що вперше українська компанія вклалася у закордонний інфраструктурний проєкт. І це сигнал для всього ринку: це один з кроків, коли Україна може інтегруватись у європейський ринок сильніше, ніж просто купи-продай. Експерт переконаний, що у 2023 році така історія буде ще не одна і разом все це позитивно впливатиме на ситуацію з пальним в Україні.

Проте про чіткі прогнози до кінця року поки не йдеться. Сказати, якими будуть ціни за кілька місяців, неможливо. Але є певні чинники, які їх формуватимуть.

Що впливатиме на ринок пального у 2023 році


По-перше, триває війна. А це обмежує прогнози щодо відновлення виробництва нафтопродуктів в Україні.

Усі розуміють, що як мінімум першу половину цього року ми будемо 100% залежати від імпорту. Це прогноз на 99% реальний. Навіть якщо війна закінчиться післязавтра, ми не зуміємо відновити виробництво так швидко.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

По-друге, санкції в Європі. З 5 лютого в Європі вступить у дію заборона на використання російських нафтопродуктів. Сіренко каже, що також складно зрозуміти зараз, який це вплив матиме на ціни, але це буде зрозуміло ближче до цієї дати. При цьому він зауважив, що проблем з обсягами пального через це не буде.

Крім того, ціни на пальне можуть міняти акцизи. Зараз діють пільгова ставка ПДВ у розмірі 7% та акцизи у розмірах 100 євро/1 000 л бензину, так само для дизелю, а також 52 євро/1 000 л автогазу. Такі умови діятимуть до 1 липня 2023 року. Що ж буде після цього, і як це вплине на ціни на АЗС поки невідомо.

Врешті-решт вплив матиме політика НБУ щодо курсів валют. Оскільки весь імпорт, у тому числі й пального, оплачується євро та доларом, зниження чи підвищення курсу цієї валюти також потім відображається на товарах. Тому залишається лише спостерігати за тим, що відбувається, і сподіватися, що руйнівна війна вже наближається до кінця, і за перемогою до України прийде велике відновлення.

Що впливатиме на курс долара у 2023 році


Раніше разом з директором департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК" Германом Марченком ми розповідали, що загалом на формування курсової ситуації у 2023 році вплине низка чинників.

Серед них політика НБУ щодо стримування валютного ажіотажу (досягнення балансу між попитом і пропозицією на готівковий долар), обсяг та частота фінансової допомоги від наших партнерів, спрямування отриманих коштів на найбільш стратегічні напрямки в економіці, продовження економічних, соціальних реформ, зокрема допомога у відновленні малому та середньому бізнесу на деокупованих територіях, своєчасні соцвиплати, розвиток доступного кредитування зокрема за програмою "5-7-9".

Загалом у Держбюджеті на 2023 рік курс долара закладений на рівні 42-45 грн. Проте чіткого прогнозу з великою ймовірністю поки не має ніхто, адже невідомо, скільки ще триватиме війна і якими будуть її наслідки.

Крім того, читайте, що змінилося в Україні з 1 січня та які основні помилки з грошима не дають людям сформувати великий капітал.

А детальніше про ціни на пальне читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.