Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Новий сигнал водіям: що у січні зміниться з цінами на пальне

Разом з експертом розповідаємо, що відбувалося на ринку пального в Україні минулого тижня і що нам принесе другий тиждень нового року

Фото: УНІАН, пресслужба БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Після місяця зростання ціни на пальне нарешті почали падати

Фото: УНІАН, пресслужба БРСМ. Колаж: Pro Гроші

Загальні тенденції з пальним в Україні протягом осені та початку зими зберігалися такими, як влітку. Тоді АЗС встановили ціни, навколо яких до кінця року відбувались невеликі рухи. Врешті останній місяць 2022 року приніс водіям невелике зростання вартості різних видів пального. Та вже останній його тиждень позначився спадом, і 2023 рік почався із позитивної тенденції на АЗС.

Сайт Pro Гроші розповідає, скільки пальне коштує у перший тиждень січня, а також разом з Олександром Сіренком, експертом паливного ринку, прогнозує, що буде на наступному тижні.

Маленькими кроками


Середня вартість пального по Україні, починаючи з 29 грудня, поступово в межах кількох копійок спадає. За останніми доступними даними спеціалізованого сайту AUTO.RIA станом на 4 січня середня ціна різних видів була такою:

  • А-95+ – 52,83 грн/літр;
  • А-95 – 51,88 грн/літр;
  • А-92 – 50,81 грн/літр;
  • дизельне пальне – 54,97 грн/літр;
  • автогаз – 29,20 грн/літр.

Динаміка за останній місяць виглядає так:


Загалом у грудні ми побачили надвисокі показники імпорту нафтопродукції за час повномасштабної війни. Якщо у перші місяці воєнного стану в Україні була так звана бензинова криза, коли пального не вистачало і на АЗС діяли обмеження, то восени все стабілізувалось. За даними Сіренка, наприкінці грудня імпорт дизпального зріс приблизно на 30% і ще на 60% збільшився імпорт бензинів. Крім того, рекорд за часів війни по обсягах імпорту встановили й щодо скрапленого газу.

Цих поставок Україні вистачить як мінімум ще на 2 тижні січня. Тобто, експерт каже, що ми зайшли в новий рік з дуже гарним результатом і великими обсягами пального. І дефіцит, про який нібито казали раніше, точно не загрожує. Гарну тенденцію показують і ціни.

Січень стартував зі зниження на зовнішніх ринках. Навіть за вчора (4 січня, – ред.) по нафтопродуктах мінус 50 доларів на тонні. Це суттєво. Якби в нас реакція була на роздрібному ринку день в день, то оці 50 доларів, вони б у мінус 2-2,5 грн на літрі мали б відобразитися, хоча й цього не стається.
Олександр Сіренко

Олександр Сіренко

Головний редактор, аналітик "НафтоРинку"

Власне на АЗС різких рухів немає, але окремі мережі поступово на різну продукцію зменшують ціни на суму від 40 копійок до 1,5 грн. І це, за словами Сіренка, хороший сигнал для водіїв, адже є сподівання, що ціна і далі піде вниз.

Якби був шалений попит, черги, то ніхто б не рухався. Але попит впав. Реалізація дуже низька, це відзначають абсолютно всі оператори і в регіонах, і в столиці. Отакий сезон в січні нас чекає, я думаю, що він буде однією з причин подальшого руху цін вниз, – спрогнозував експерт.

Отже, ціни вже впали в гурті, поступово реагують і роздрібні оператори. Тому січень має стати тим місяцем, коли ціни на пальне будуть поступово знижуватись.

Крім того, на українському ринку сталася хороша подія, яка має закласти позитивні тенденції для майбутнього. Одна з мереж заправок вклалася в закордонний інфраструктурний проєкт. І таке відбулось вперше, щоб українська мережа за кордоном витратила гроші на подібний проєкт. За словами Сіренка це потужний сигнал для гуртового сегмента в Україні, адже є шанс, що ми станемо не просто покупцем в Європі, а матимемо більше простору для роботи на західному ринку.

Суми зборів ростуть


Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні зріс рівень прожиткового мінімуму. Для працездатних осіб він тепер становить 2 684 грн. У зв'язку з цим зросли виплати й збори, які прив'язані до цього показника. Зокрема, з 1 січня більшою стала вартість першої реєстрації легкових автомобілів.

Але сума для кожного випадку може відрізнятися, адже вона розраховується так:

  • якщо вартість автомобіля без урахування податку на додану вартість не перевищує 165 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (442 860 грн)– сплачується 3%;
  • 4% – якщо вартість перевищує 165, але не перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (понад 442 860 грн, але не перевищує або дорівнює 778 360 грн);
  • 5% – якщо перевищує 290 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (778 360 грн).

Раніше ми також розповідали про те, як змінились вподобання покупців авто під час блекаутів. Крім того, дізнавайтеся, що змінилося в Україні з 1 січня.

А детальніше про ціни на пальне читайте у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.