Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це вбиває наші гроші: чому ми досі не можемо розбагатіти

Найчастіше зібрати капітал для подальших інвестицій або серйозних покупок заважає не мала зарплата, а неправильні звички й мислення людей

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Примножувати гроші можна тоді, коли грамотно ними розпоряджатися

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли людина починає задумуватись про створення заощаджень та розмірковувати про те, де ж взяти більше грошей, вона може потрапити під вплив стереотипів. Наприклад, що інвестують лише мільйонери, зібрати великий капітал можна лише з високою зарплатою і для цього потрібні консультації дорогих фахівців і освіта. Проте все набагато простіше, і саме такі думки заважають людям заробляти й багатіти.

Сайт Pro Гроші та Уміда Самоєнко, засновниця онлайн-школи з інвестицій FinUp, експертка з інвестицій та фінансової грамотності вирішили розповісти про основні причини, чому люди не можуть сформувати великий капітал. А також пишемо про три кроки, які допоможуть вибратися з цієї ями стереотипів і накопичити гроші.

Три проблеми, які заважають покращити фінансовий стан


Насправді, коли йдеться про заробляння грошей та грамотне розпорядження ними, то всі проблеми можуть бути від неправильного мислення.

Я вже понад два роки працюю з особистими фінансами людей і бачу, що саме заважає людям мати великий капітал та заощадження. Більшість причин заховані в мисленні. Тому що інструменти, які є в світі по накопиченню, по інвестуванню, по примноженню капіталу, відкриті. Це не якийсь секретний секрет, який передається спадково – інформація в світі сьогодні доступна всім. Та хтось успішно користується нею і стає багатшим, а інші живуть в боргах роками та навіть, на жаль, все життя, – розповіла Самоєнко.

Тому вона каже, що тим, хто хоче змінити свій фінансовий стан, треба змінити мислення. І насамперед треба прийняти, що ризики неминучі, але без них не буде і грошей.

По-перше, роль грає фокус на можливостях або на причинах, чому той чи інший інструмент не працює. Експертка каже, що люди, які мають заощадження в десятки та сотні тисяч доларів, завжди шукають можливості, як їх примножити. І при цьому вони не шукають ідеального інструменту. Адже ідеального інструменту взагалі не існує.

Депозити в банках мають маленькі відсотки, а інвестувати в акції ризиковано. Проте люди інвестують, відкривають депозити і накопичують великі гроші. У той момент, поки одні знаходять тисячу причин, чому зараз не час інвестувати або відкривати депозит, інші вже мають досвід з різними банківськими і інвестиційними інструментами, роблять висновки і починають вже системно накопичувати гроші, викоростовуючи всі можливості, які є у всіх нас, – наголосила Уміда.

Тому не треба вичікувати "кращих часів" і шукати вигідніших умов там, де їх не можна знайти. Починати ніколи не пізно і завжди вчасно.

По-друге, важливі фінансові цілі. У всіх книжках з фінансової грамотності є правило: треба відкладати 10% від свого доходу, незалежно від того, наскільки він великий. Але, за словами експертки, якщо це просто виконувати, то прийти до результату не вийде.

Власне розвиток подій такий: людина прочитала цю пораду, у неї з'явилась мотивація і вона почала активно відкладати ці 10%. А потім проходить декілька місяців, запал робити це з місяця в місяць пропав. Раптом терміново з'являється щось дуже важливе, на що потрібні гроші, і все, накопичень немає за мить.

Я це називаю щурячими перегонами, з яких людина ніяк не може вирватись. Причому щурячі перегони можуть бути на будь-якому рівні доходів: і 300 доларів заробітку, і 3 000 доларів, і 30 000 доларів. Людина витрачає всі гроші, які заробляє, а навіть якщо накопичує, через деякий час зливає всі свої гроші, тому що не має фінансових цілей. Відкладати треба не тому, що так пише книжка або так правильно, а заради фінансових цілей, – пояснила інвесторка.

Фінансова мета – це, по суті, ціль, на яку ми збираємо гроші. Це може бути будь-що, зокрема таке:

  • фінансова подушка;
  • автомобіль;
  • будинок;
  • капітал, який може приносити пасивний дохід;
  • капітал для дітей.

Цього не заведено вчити з дитинства, на жаль. Але це базові речі, які приводять до кращого рівня життя. Тому треба чітко визначати, на що саме нам потрібні гроші, і вже тоді на це починати відкладати.

По-третє, в кожного за нас є фінансова стеля. Це та сума, яку ми можемо витрачати на місяць. Треба спробувати зрозуміти, чи готові витратити, наприклад, 500 доларів? На що, розписати, якими будуть ці витрати. Або є можливість витрачати 5 000 або 10 000 доларів. Власне отой максимум, який людина може собі дозволити витратити на місяць, і є фінансовою стелею.

І задача полягає в тому, щоб збільшувати цей показник. Якщо сума збільшується, це означає, що і заробіток росте. Але як збільшити свій капітал?

Три поради для примножування грошей


Порада №1: поставте амбітну довгострокову мету, наприклад зробити капітал в 10 000 доларів за 2 роки.

Навіть якщо у вас таких грошей ніколи не було, зараз головне знайти в собі сміливість поставити таку ціль, не шукаючи причини, чому ви не зможете це зробити. Знайти причину чому ні, ви зможете завжди – знайдіть причини, чому вам дійсно потрібен такий капітал. Наприклад, з капіталом ви будете менше переживати і бути впевненим, що ви в фінансовій безпеці, – пояснила Уміда.

Порада №2: зробіть декомпозицію, тобто прорахуйте, скільки грошей вам треба буде відкладати кожного місяця. Щоб накопичити 10 000 доларів за два роки треба відкладати приблизно 417 доларів. Якщо це занадто багато, то терміни можна збільшити й поставити реалістичні вимоги для себе.

Порада №3: відкрийте окремий рахунок. Інвесторка каже, що якщо термін на виконання мети визначений у межах до 5 років, то краще відкрити банківський рахунок. Якщо ж термін більший, то ці гроші можна інвестувати в акції через брокерський рахунок.

Інвестиція частини вашого капіталу в акції буде приносити прибутки, але це складніше, і в цьому треба розібратися. Важливо, щоб ви з цього рахунку не витягували гроші. Інакше постійно будете жити в щурячих перегонах, – зауважила експертка.

Загалом якщо дотримуватися дисципліни й виконувати все за планом, то з часом капітал дійсно ростиме. І навіть з не надто великою зарплатою людині вдасться пробити свою фінансову стелю не тільки в накопиченнях, але і в заробітку.

Що треба знати про інвестиції початківцям


Як ми вже розповіли, незалежно від того, яким є курс долара, євро чи іншої валюти, наскільки міцна гривня, що відбувається в державі, гроші треба примножувати. І робити це треба через інвестиції.

Щоб почати, слід визначити, чи є у вас резервний фонд (запас грошей на 6 місяців життя), чи є у вас можливість щомісяця відкладати гроші та чи є у вас цілі, для досягнення яких ви будете інвестувати.

Якщо всі ці пункти є, то можна переходити до етапу обрання способу. Наша редакція разом з експерткою пояснила, що треба знати про інвестування початківцям. Крім того, ми розповідали про те, як користуватись грошима, коли немає світла.

А більше про фінансову грамотність дізнавайтесь у нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.