Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не втрачають популярність: які авто частіше обирають українці у 2023 році

Розповідаємо, що відбувається на ринку нових та вживаних авто в Україні

Фото: Pexels. Коллаж: Pro Грош.

Які авто користуються попитом в Україні

Фото: Pexels. Коллаж: Pro Грош.

У рейтингу вживаних авто, яким віддають перевагу українці, впевнено лідирують автомобілі, виготовлені в Німеччині. В трійку лідерів увійшли також автовиробники із Франції та США.

Про це інформують в асоціації "Укравтопром".

Що відбувається на ринку вживаних авто

У 2023 році український автопарк збільшився на 165,2 тис. легкових авто, з них 77% вживаних та 23% нових відповідно. Серед вживаних авто 45 тис. були виготовлені саме в Німеччині. Найпопулярнішою автівкою німецького виробництва з пробігом став Volkswagen Golf.

На другому місці серед вживаних авто знаходяться автівки з Франції, їх було ввезено 17 тис., серед них Renault Megane, який мав найбільший попит серед українців.

В трійці лідерів також знаходяться автомобілі, виготовлені в США, таких авто було придбано 17 тисяч. Популярною моделлю американського автопрому став електромобіль Tesla Model 3.

Які нові автівки стали популярними серед українців

Що стосується нових авто, то тут впевнене лідерство тримають автомобілі з Японії. Більшість українців віддали перевагу Toyota RAV-4, а загалом автомобілів японського виробництва було придбано 8,5 тис. одиниць.

На другому місці з показником у 6,4 тис. знаходяться авто із Німеччини. Серед цих автомобілів більшість обрали Volkswagen Touareg.

Замикають трійку лідерів машини китайського виробництва. Цих автомобілів було придбано 4,5 тис., а популярністю користувався саме Volkswagen ID.4.

На які зміни в автокредитах очікувати українцям

За словами керівника напрямку автокредитування ГЛОБУС БАНКУ Сергія Кіпоренка, кількість автомобілів, придбаних у кредит, може зрости до 1 500 на місяць уже до кінця поточного року. На цей момент в Україні досить сприятлива економічна кон’юнктура для розвитку автокредитування.

У зв'язку зі зниженням облікової ставки до 20% та прогнозом НБУ щодо її подальшого зниження до кінця року до 18%, ставки за автокредитами, залежно від розміру першого внеску та терміну позики, складатимуть до 12% річних.

"Зростання доступності кредитів позначиться на зростанні продажів. А найголовніше, майже всі рішення будуть спрямовані на те, щоб у потенційного покупця автомобіля був досить широкий вибір як кредитних умов, так і автобрендів", – розповів експерт.

Саме тому у найближчі 1-1,5 місяця середні ставки за автокредитами можуть знизитися.

Раніше розбиралися, який автомобіль краще вибрати власникам тварин, а також, чи можна купити машину в Україні за $1 000.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.