Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ставки за автокредитами можуть знизитися? До яких змін готуватися українцям

До кінця року кількість придбаних автомобілів у кредит може зрости до 1 500 штук на місяць

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

На ринку досить позитивна динаміка продажів нових автівок в кредит

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні є досить сприятлива економічна кон’юнктура для розвитку автокредитування. Ба більше, наразі в українців є топ улюблених автомобілів, які вони купують найчастіше.

Про це повідомив керівник напрямку автокредитування ГЛОБУС БАНКУ Сергій Кіпоренко.

У найближчі 1-1,5 місяця середні ставки за автокредитами можуть знизитися. Залежно від розміру першого внеску та терміну позики вони складатимуть до 12% річних. Все це пов’язано з вересневим зниженням облікової ставки до 20% та прогнозом НБУ щодо її подальшого зниження до кінця року до 18%.

"Зростання доступності кредитів позначиться на зростанні продажів. А найголовніше: майже всі рішення будуть спрямовані на те, щоб у потенційного покупця автомобіля був досить широкий вибір як кредитних умов, так і автобрендів", – говорить експерт.

Динаміка продажів лише росте

З початку року, особливо в літній період, спостерігається досить позитивна динаміка продажів нових автівок в кредит. Станом на початок вересня в загальній структурі продажів кількість автомобілів, придбаних за допомогою кредиту, вже складає понад 12% проти 8% на початку поточного року.

"До кінця року кількість придбаних автомобілів у кредит може зрости до 1 500 штук на місяць", — наголосив Сергій Кіпоренко.

Які автомобілі найчастіше купують українці

До цього списку увійшли:

  • SKODA (понад 20% від загальної кількості придбаних авто в кредит);

  • RENAULT (20%);

  • VOLKSWAGEN (17%);

  • TOYOTA (17%);

  • BMW (13-15%).

Частка придбаних авто в кредит автомобілів інших брендів складає близько 11-13%. Однак до кінця року популярність брендів істотно не зміниться. Адже вибір бренду і моделі напряму залежить від кількох важливих показників:

  • широкий асортимент (модельний ряд) автомобільного бренду та привабливі умови кредитування;

  • вартість постгарантійного обслуговування (ціна на запчастини та вартість техобслуговування, наявність конкурентної кількості сертифікованих СТО тощо);

  • можливість продати автівку на вторинному ринку за ціною до 50-60% від її початкової вартості (залежно від пробігу та терміну користування автомобілем, але не більшим за 3 роки).

Головні поради тим, хто планує вперше придбати авто у кредит

1. Звернутися до фінустанови, що надає мінімум 2-3 варіанти автокредитів.

2. Фінансова установа має запропонувати досить широку "лінійку" партнерських програм з різними автобрендами за категоріями "економ", "бізнес", "преміум".

3. Варто орієнтуватися на співвідношення цінової категорії авто з умовами кредитної програми, щоб виплати за нею не перевищували 30% від щомісячного доходу позичальника.

Наразі економічна кон’юнктура є досить сприятливою не лише для розвитку автокредитування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що про це правило вже всі забули та розповідав, що заборонили водіям під час воєнного стану. Також ми повідомляли про п'ять найпоширеніших помилок початківців на дорогах, які можуть коштувати життя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.