Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на бензин вже не зупинити? Що відбувається на українських АЗС

За останні дні вартість бензину підвищилася, тоді як ціна автогазу знизилася

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Заправки поступово підвищують ціни на деякі види пального

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На українських автозаправних станціях не спостерігається дефіцит палива, але бензин станом на 20 грудня коштує дорожче, ніж зазвичай. При цьому мова про всі його види. Водночас дизель та автомобільний газ демонструють тенденцію зниження вартості.

Оновлені дані опубліковані на моніторинговому порталі Мінфін.

Пальне в Україні продають за такими цінами (середній показник):

  • бензин А-95 преміум – 52,65 грн/л;
  • бензин А-95 – 51,84 грн/л;
  • бензин А-92 – 51,33 грн/л;
  • дизельне паливо – 55,01 грн/л;
  • автомобільний газ – 29,45 грн/л.

При цьому вартість почала збільшуватися протягом останніх кількох днів: бензин А-95 преміум подорожчав на 0,42%, А-95 – на 0,4%, А-92 – на 0,02%. Автогаз, навпаки, демонструє тенденцію до зниження ціни, ще кілька днів тому він коштував на 0,24% більше. Дизельне паливо теж не стоїть на місці та поступово дешевшає, його ціна знизилась на 0,018%.

Мешканці більшості областей України не можуть поскаржитися на відсутність пального. Найбільш популярний бензин А-95 є в наявності на заправках усіх регіонів України, окрім Луганського. Найдешевше його продають у мережі ZOG у Запорізькій області – за 45 грн. Найдорожча ціна – на заправках мережі ОККО – 54 грн.

Бензин А-92 важко знайти у Сумській, Херсонській, Донецькій і Луганській областях. На АЗС в інших областях цього виду пального вдосталь. Дизель, враховуючи зниження вартості, також є у великих об'ємах на заправках. Подекуди ціна кусається, наприклад, майже за 60 грн його продають на Донеччині у мережі АЗС "Параллель". За мінімальною вартістю дизель купують на заправках "Укр-Петроль" – по 52 грн.

Що відбуватиметься з цінами до кінця 2022 року

Більшість експертів вважають, що в останні тижні грудня та у січні ринок очікує суттєве зниження вартості на всі види палива. Причина цьому – збільшення постачання в Україну і падіння попиту в зимовий період. Оскільки водії менше купуватимуть блакитне паливо, цей чинник чинитиме тиск на ринок, який вимушено відреагує і зумовить падіння цін спочатку на гурт, згодом – у роздрібній торгівлі.

За словами аналітика профільного видання "НафтоРинок" Олександра Сіренка, перший сигнал українці вже отримали: "16 грудня одна з компаній, котра виробляє автогаз, провела аукціон, за результатами якого ціна впала більш ніж на 10%. Це ознака, що перша ринкова бульбашка з трьох вже лопнула".

Наступний на черзі – дизель. Обсяги його постачань наразі можна порівняти з тими, що надходили в Україну у серпні 2021 року. Оскільки рівень споживання невисокий, експерт допускає, що гравці ринку накопичують ресурс, і далі продаватимуть його дешевше.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що сталося з цінами на пальне і що буде за тиждень. Також ми повідомляли, як обміняти водійське посвідчення під час воєнного стану.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.