Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

На чудо можна не сподіватися? Що скоро буде з цінами на пальне в Україні

Заправки скорегують цінові показники в бік дорожчання, коли закінчаться травневі та червневі обсяги пального

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на пальне підскочать, коли закінчаться червневі запаси

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні з 1 липня повернули довоєнні податки та акциз на пальне. Тож очікується, що АЗС піднімуть вартість бензину та дизелю, аби не зазнавати збитків. Ціни можуть зафіксуватися на рівні 50-55 гривень за літр.

Про це розповів директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Наразі водії не помітили значного подорожчання на заправках, бо там намагаються якомога м’якіше підійти до змін. І починають не з підняття вартості, а зі зменшення маркетингу. Наприклад, деякі великі мережі завжди давали постійним клієнтам чи оптовикам знижки на дизпаливо. Тепер розмір цих знижок мінімізували.

Ще одна затримка на ринку – наявність резервів, закуплених у травні та червні без великого податку (був 7%, а став 20%). Тож поки АЗС можуть продавати бензин і дизель за цінами, вищими на 1-2 грн. Але коли обсяги закінчаться та у продаж надійде пальне, завезене у липні, доведеться знову переглянути цінники.

"Очікуємо, коли нові податки вже повністю інтегруються у вартість. Тоді дизельне пальне буде в діапазоні 45-50 грн за літр, бензин – 50-55 грн за літр", – констатував Сергій Куюн.

Він нагадав, що минулого року, теж влітку, мережі продавали ресурс дорожче. Але це не завадило заправкам розпродувати обсяги пального, попит на яке особливо не знизився. Тож і зараз, коли бензин може коштувати до 55 гривень, не варто очікувати відсутності клієнтів.

Які ціни на бензин, дизель та автогаз в Україні

Відповідно до даних моніторингового порталу Мінфін середні ціни на пальне в Україні 14 липня такі:

  • бензин А-95 преміум – 50,01 грн/л;
  • бензин А-95 – 47,93 грн/л;
  • бензин А-92 – 45,22 грн/л;
  • дизельне пальне – 47 грн/л;
  • автомобільний газ – 23,39 грн/л.

Динаміка цін на пальне в Україні
Динаміка цін на пальне в Україні
Фото: Мінфін

Незмінною залишається ціна лише зрідженого автогазу, оскільки акцизний збір надалі становитиме 52 євро. Водночас бензин з 1 липня закуповують за 213 євро (тисяча літрів), дизельне пальне – за 139,5 євро. Ставки податку на додану вартість (ПДВ) на нафтопродукти зросли з 7% до 20%.

Сергій Куюн передбачає, що через рекордні обсяги завезеного пального у травні-червні оновлені цінники доберуться до мереж АЗС тільки на початку серпня. Тоді почнуть діяти нові акцизи, а вартість бензину та дизелю підскочить до вказаних показників.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що у Верховній Раді пропонують змінити правила ввезення автівок і розповідав, який документ можуть вимагати. Також ми повідомляли, що відбувається з запасами пального в Україні та чи вистачить його.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.