Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

У Раді пропонують змінити правила ввезення автівок — який документ вимагатимуть

Пропонується встановити заборону експлуатації транспортних засобів, які не мають документів, що засвідчують відповідність

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Чинним власникам авто не треба додатково отримувати окремі документи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У парламенті пропонують змінити правила ввезення автівок в Україну. Буде потрібен документ, що засвідчує відповідність.

Про це йдеться у законопроєкті №9460, який зареєстрували в Раді.

Який документ вимагатимуть

Проєктом визначено поняття документа, що засвідчує відповідність транспортних засобів вимогам технічних регламентів та екологічних норм. Також увідповіднили до вимог Європейського Союзу та FIA положення про визнання документів, виданих іншими органами.

Пропонується встановити заборону експлуатації транспортних засобів, які не мають документів, що засвідчують відповідність.

Про що йдеться у пояснювальній записці

Як зазначається в пояснювальній записці до проєкту, на сьогодні українське законодавство у сфері оцінки відповідності має бути гармонізоване з міжнародним та європейським законодавством.

Так, Угодою про асоціацію з ЄС передбачено зобов’язання України щодо забезпечення відповідності з технічними регламентами ЄС та системами стандартизації, метрології, акредитації, робіт з оцінки відповідності та ринкового нагляду.

Крім цього, відповідно до Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2024 року визначені основні напрямки її реалізації, в частині безпечності транспортних засобів, зокрема: спрощення процедури допуску транспортних засобів до участі у дорожньому русі, у тому числі удосконалення процедури сертифікації транспортних засобів під час перетину державного кордону.

Тому постає необхідність у внесенні змін до закону "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" та закону "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів".

Скільки українці платитимуть за розмитнення

Ми зазначали про те, що ще на початку 2023 року запрацював ресурс, де можна перевірити вартість розмитнення після реформи. Наприклад, там вказана поточна вартість розмитнення Audi A3 2006 випуску з 2,0-літровим дизельним мотором.

Різниця в розмірі становить понад 60 000 грн: станом на кінець січня 2023 року вартість дорівнює 143 500 гривень, а після введення розмитнення через додаток "Дія" – 80 132 гривні.

Але не забувайте, що у меншу суму обійдеться машина 5+ років з невеликим об'ємом двигуна, тоді як за автомобіль з дизельним двигуном великого об'єму доведеться віддати більшу суму.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що подорожчання не зупинити й розповідав, чого чекати від ринку пального протягом липня. Також ми повідомляли, що в Україні підготували важливі зміни для деяких водіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.