Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Можна не платити? Який штраф в Україні вважається незаконним

Якщо в автомобілі немає певних предметів, то це не підпадає під ознаки адміністративного правопорушення

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські водії можуть заплатити незаконний штраф

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні водії неодноразово могли отримати штраф за відсутність аптечки чи вогнегасника. За це поліцейські могли скласти постанову за ч. 1 ст. 121 КУпАП та оштрафувати на 340 гривень. Однак не всі знають про те, чи законні такі дії.

Про це йдеться в Telegram-каналі "Ти ж юрист".

Виходить, що ч. 1 ст. 121 КУпАП встановлює відповідальність за керування транспортним засобом, що має технічні несправності. Однак, відсутність в легковому автомобілі аптечки, працездатного вогнегасника та знаку аварійної зупинки не свідчить про технічні несправності, з якими забороняється його експлуатація.

Отже, якщо в автомобілі немає цих предметів, то це не підпадає під ознаки адміністративного правопорушення за ч.1 ст.121 КУпАП. А це означає, що штраф у такому випадку – незаконний.

Коли штраф вважається законним за відсутність аптечки чи вогнегасника

Для водіїв, які здійснюють надання послуг з перевезення пасажирів, передбачений штраф на підставі ч.2 ст. 121 КУпАП у розмірі 680 грн. А за повторне порушення протягом року водію буде загрожувати позбавлення права керування транспортом на строк від 3-х до 6 місяців.

Які є популярні покарання для водіїв

Раніше ми вже розповідали про те, що часто власники автомобілів порушують заборону перетину подвійної суцільної лінії. Наприклад, аби скоротити шлях і швидше доїхати до місця призначення. Втім це може створити аварійну ситуацію, тому карається штрафами.

Але є винятки, коли перетин не вважається порушенням, тож адміністративна відповідальність скасовується.

Загалом існують такі штрафи:

  • 340 грн – за порушення вимог розмітки;
  • 1 445 грн або позбавлення прав на термін від 6 місяців до року – за створення аварійної ситуації.

Покарання не застосовують до водіїв, які перетнули подвійну суцільну лінію через погану видимість розмітки, наприклад, якщо її присипало снігом. Також штраф не випишуть у разі уникнення аварійної ситуації завдяки перетину лінії. Порушити ПДР дозволяється медикам, рятувальникам і правоохоронцям під час виконання екстреного завдання.

Які штрафи передбачені за водіння без прав

У випадку, якщо керманич не може надати водійське посвідчення патрульним або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, то він має сплатити штраф у розмірі 425 грн. А стандартний штраф за керування авто без водійських прав – 3 400 грн. Причому цю суму має сплатити також і власник ТЗ.

Про інші штрафи читайте тут.

Також сайт Pro Гроші зазначав, що в Україні хочуть змінити принцип складання іспиту в автошколах. Ми писали, що для водіїв в Україні знову готують зміни та розповідали, як незабаром можна буде реєструвати авто.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.