Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяких українців можуть звільнити від мита на авто – кого це торкнеться

Законопроєкт перебуває на розгляді Верховної ради та передбачає скасування бюрократичної тяганини для військових

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Деяких українців можуть позбавити мита за авто

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Уряд отримав для ознайомлення проєкт закону, яким пропонується внести зміни до Митного кодексу. Ними передбачається, що військовослужбовці та волонтери зможуть не сплачувати ввізне мито за автомобільний транспорт.

Про це йдеться у картці законопроєкту №9010, оприлюдненого на сайті ВРУ.

Наразі в Україні за ввезення на митну територію товарів і предметів потрібно платити податок. Це стосується також транспортних засобів. Втім ініціатор змін, народний депутат Максим Заремський з партії "Слуга народу", запропонував спростити процедуру для деяких категорій громадян.

Мова про військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань, а також представників громадських і благодійних організацій. Їм можуть дозволити ввезення легкових автомобілів, кузовів до них, причепів і напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 і більше осіб, без обов’язкового оподаткування.

Проте існують деякі обмеження. Дозвіл для конкретної людини є одноразовим, тобто повторити процедуру не вийде. Другий нюанс – протягом трьох років машину не можна передавати у володіння/користування третім особам навіть за наявності довіреності. Якщо з’ясується протилежне, власнику доведеться сплатити мито за ставками, що діяли на момент подання декларації.

Транспортний засіб дозволяється ввезти в Україну за довіреністю від особи, яка підпадає під визначені законопроєктом категорії. В документі необхідно вказати, що людина переміщує автомобіль для подальшої передачі. Максимальний термін, за який потрібно віддати машину власнику – не більше трьох місяців.

Якщо Верховна рада прийме відповідні зміни до Митного кодексу, вони діятимуть до закінчення воєнного стану та ще шість місяців після його припинення/скасування.

Зміни для водіїв у Польщі

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України повідомило хорошу новину для водіїв з українським посвідченням у Польщі. 13 січня 2023 року були внесені зміни до Закону "Про допомогу громадянам України у зв’язку зі збройним конфліктом на території цієї держави".

Цим документом визначили, що можна використовувати національні права до 31 грудня 2023 року, навіть якщо термін дії закінчився. Пресслужба міністерства уточнила, що зміни стосуються також громадян, які в’їхали на територію Польщі автомобілем на державних реєстраційних номерних знаках України та мають свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, видане в Україні.

Раніше сайт Pro Гроші писав про небезпечну помилку, яку роблять водії з новими машинами. Також ми повідомляли, за яку неочевидну помилку водію загрожує суворе покарання.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.