Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Повинен знати кожен водій: як шахраї можуть виманити гроші на дорозі

Знаючи про найбільш розповсюджені схеми шахрайства, можна превентивно від них вберегтися

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які бувають випадки автопідстав на дорозі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Всі водії автомобільного транспорту мають знати про методи шахрайства на дорогах, коли з довірливих учасників дорожнього руху вимагають компенсацію за створення ДТП. Часто випадки аварії імітують, що має назву "автопідстава", тобто типове автомобільне шахрайство. Якщо знати методику, за якою діють аферисти (а вона зазвичай однотипна), можна превентивно вберегти себе від обману, а гаманець – від втрати особистих фінансів.

Сайт Pro Гроші розповідає про найбільш популярні та типові шахрайські схеми на дорозі.

Способи автопідстав, яких варто остерігатися

  • Розбите дзеркало

Мало не найпоширеніша афера. Спочатку машину вдаряють по кузову, потім транспортний засіб обганяє інше авто з розбитим дзеркалом. Власник пошкодженої автівки звинувачує вас у створені ДТП, але не пропонує викликати патрульну поліцію, щоб офіційно оформити аварійну ситуацію. Замість цього аферист вимагає заплатити компенсацію за пошкодження на місці. Рекомендується не вестися на обман і викликати патруль, щоб спеціалісти розібралися у проблемі та з’ясували, хто ж насправді винен.

  • Класична "коробочка"

В цій афері беруть участь два автомобілі. На проїзній частині зліва від вашої машини курсує перший шахрай. Другий або їде по "мертвій зоні", або пересувається в потоці транспорту справа, дещо відстаючи. Як тільки транспорт зліва зробить незначний рух у вашу сторону, з максимальною вірогідністю ви інстинктивно викрутите руль вправо, щоб не відбулося зіткнення. В цей час друга автівка, залежно від ситуації, пришвидшиться і вирівняється з вами або сповільниться, щоб контакту не можна було уникнути. Ось так спланована афера призведе до втрати значної суми.

  • Збиття пішохода

Ще одна стандартна махінація, для виконання якої потрібен досвід і спритність, щоб інсценування не перетворилося на справжню аварію. Аферисти кидаються під колеса, знаючи, як вберегти себе від значних пошкоджень, а потім звинувачують водія в нанесенні тяжких травм. Звісно, аби не потрапити в поліцію, ви погодитеся не викликати патруль, і заплатите будь-яке відшкодування. Але пам’ятайте, що завжди потрібно довіряти розв'язання спірного питання на дорозі спеціалістам.

  • Автопідстава з ковпаком

Ця афера потребує завчасної підготовки. Спочатку з заднього колеса знімається захисний ковпак, коли авто перебуває на стоянці. На крило іншого транспорту наносять незначну потертість, яка слугуватиме доказом пошкодження. Через деякий час після того, як ви покинете стоянку, вас наздожене водій та звинуватить у втечі з місця аварії. А довести, що машина зачепила крило чужої автівки, зможе ковпак, який нібито залишився після зіткнення.

  • Блокування коліс або дверей

Нарешті, ніхто не застрахований від шахрайства прямо у дворі власного дому. Зловмисники можуть поставити замок на колеса чи двері та залишити записку з вимогою заплатити гроші за розблокування. В жодному разі не допомагайте шахраям вкотре переконатися, що афера працює, не зв’язуйтеся з ними без втручання правоохоронців.

Як захиститися від автопідстав і що робити у спірних ситуаціях

Найперше, що рекомендується робити, – встановити в машині відеореєстратор, який допоможе дізнатися істину та довести вашу невинність. Також пам’ятайте, що аферистів видає небажання виклику патруля. Якщо людина без винятків відмовляється офіційно оформити протокол, але пропонує домовитися за невелике відшкодування, у 99% випадків ви натрапили на обман.

Як зауважують у "Судово-юридичній газеті", пошкодження автомобіля повинно відповідати умовам зіткнення. Тож якісно огляньте вм’ятину, аби переконатися у її свіжості. "Якщо сумніваєтеся, а "постраждалий" відразу називає суму компенсації, телефонуйте в поліцію. Найчастіше шахраї залишають місце ДТП, адже за подібні дії їм світить стаття 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство)", – зазначають у виданні.

Наостанок, обов’язково застрахуйте автівку. Це не тільки дасть розуміння, при яких аварійних випадках поліс врятує від додаткових витрат, але й звільнить від оплати штрафу за порушення ПДР (відсутність дійсної страховки).

Раніше сайт Pro Гроші писав, які вживані машини приганяли українці з Європи.Також ми повідомляли, скільки треба заплатити при першій реєстрації машини у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.