Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне зміняться через лічені дні: скільки коштуватиме бензин і дизель

На світовому нафтовому ринку почалися сильні коливання цін, а в Україні майже закінчилися обсяги пального, купленого у червні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на бензин і дизель стануть вищими на початку серпня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Невдовзі українські водії можуть зіштовхнутися з відчутним дорожчанням бензину та дизельного пального. Орієнтовно ціни підскочать вже з наступного тижня, тобто наприкінці липня.

Про це розповів засновник Prime Group TM Дмитро Льоушкін на особистій Facebook-сторінці.

Уряд повернув довоєнні податки та акциз на пальне з 1 липня, що означає стрибок вартості ресурсу для водіїв. Не виключено, що в останні дні місяця та на початку серпня мережі АЗС змінять показники цін на бензин і дизель. Зростання очікується на рівні 55 грн.

"Звичайно, 60 гривень поки не станеться, але 55 цілком відчувається. Наступного тижня цілком імовірний "бабах". Червневе паливо, "доподаткове", вже закінчується, а ціноутворення липня просто в іншій площині, на кілька поверхів вище лежить. Там і податки, і дике зростання нафтових котирувань", – розповів експерт.

У липні не сталося підвищення вартості до прогнозованого рівня завдяки тому, що на заправках продавали обсяги пального, купленого у травні-червні. Тоді вдалося накопичити великі запаси ресурсу. Але вони закінчуються, і коли на АЗС з’явиться бензин, придбаний з новими податками, то коштувати буде ще дорожче.

Актуальні ціни на пальне в Україні

Поки що власники автомобілів можуть купувати необхідний ресурс за стабільними показниками. Станом на 22 липня ціни на пальне в Україні такі:

  • бензин А-95 преміум – 50,37 грн/л (+16 коп.);
  • бензин А-95 – 48,26 грн/л (+13 коп.);
  • бензин А-92 – 45,91 грн/л (+32 коп.);
  • дизельне пальне – 47,34 грн/л (+14 коп.);
  • автомобільний газ – 23,44 грн/л (-1 коп.).

Динаміка цін на пальне в Україні
Динаміка цін на пальне в Україні
Фото: Мінфін

Ставки акцизного збору з 1 липня становлять 52 євро для зрідженого автогазу (не змінилися), 213 євро для бензину та 139,5 євро для дизелю. Ставки податку на додану вартість (ПДВ) на нафтопродукти зросли з 7% до 20%.

На думку директора консалтингової групи "А-95" Сергія Куюна, мережі АЗС вирішили компенсувати підняття ставок зменшенням свого маркетингу. Щоб одразу не шокувати водіїв новими високими цінами, вони залишили їх на колишньому рівні, але відмовилися від акцій та вигідних пропозицій для клієнтів. Наприклад, зменшили відсоток знижки в разі купівлі оптом.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що водіям не доведеться платити за порушення ПДР і розповідав, що може врятувати від штрафу. Також ми повідомляли, які дорожні знаки можна ігнорувати водіям.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.