Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни на пальне ще більше вразять – з чим зіткнуться водії у лютому

Попри ведення ембарго на російські нафтопродукти ціни на бензин в Україні не піднімуться найближчим часом

Фото: ОККО, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Прогнози водіям щодо цін на пальне у лютому

Фото: ОККО, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці продовжують дивуватися змінам на ринку пального: моніторингові портали постійно інформують про зниження вартості всіх видів пального в Україні. Чи довго ще триватиме ця тенденція та чи не виникне дефіциту ресурсу на тлі введення обмежень на російські нафтопродукти?

Прогноз озвучив директор ТОВ "Нафтогаз Ойл Трейдинг" Володимир Бичков в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Як зауважив експерт, споживачі можуть видихнути спокійно, адже до кінця зимового періоду на заправках не будуть змінюватися цінники у бік дорожчання. Також можна не боятися нестачі пального: протягом грудня та січня обсяги імпорту з-за кордону не зменшувалися, тож трейдери змогли завести чималу кількість бензину, дизелю тощо, а українські мережі АЗС – зробити значні запаси на майбутнє.

І досі тривають поставки з різних країн. Відколи набуло чинності ембарго на російські та білоруські нафтопродукти, пальне надходить з Польщі, Румунії, Литви, Болгарії, Словаччини, Греції, Туреччини. Нагадаємо, що обмеження запрацювало 5 лютого, а ще раніше Рада Європейського Союзу затвердила "стелю" цін на дизель РФ – 100 доларів за барель.

За словами Володимира Бичкова, ціноутворення хоч і залежить від ситуації на світовому ринку, але лютий не стане виключенням: вартість бензину на заправках не буде підвищуватися як мінімум кілька тижнів. Більше того, стабільність похитнеться, але в бік зниження ціни.

"Поки ми не бачимо на найближчий час, що пальне буде зростати. Я сподіваюся, що ціни на нього в лютому будуть ще нижчими, падатимуть", – зауважив він.

За скільки продають паливо в Україні

Саме завдяки рекордним запасам, які можна порівняти з довоєнними показниками, мережі АЗС мають змогу далі встановлювати все нижчу вартість ресурсу. Станом на 6 лютого середні ціни на бензин, дизель та автомобільний газ у Україні наступні (згідно даних порталу Мінфін):

  • бензин А-95 преміум – 50,07 грн/л (-1,028%);
  • бензин А-95 – 48,19 грн/л (-0,986%);
  • бензин А-92 – 47,34 грн/л (-0,021%);
  • дизельне пальне – 51,95 грн/л (-1,123%);
  • автомобільний газ – 26,22 грн/л (-0,682%).

Власне, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн не здивований подібною ситуацією в державі. Він наголошує, що існує потенціал для подальшого зниження ціни, причому не на кілька копійок, а на 2-3 гривні. Цьому сприяють обсяги запасів і поступове набуття чинності нафтових і газових санкцій проти країни-терориста.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як підготувати автомобіль до весни та що потрібно обов’язково перевірити. Також ми повідомляли, які автомобілі найбільше розчарували водіїв у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.