Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Це може коштувати вам життя: які помилки найчастіше роблять пішоходи

Пішохід завжди має переконатися в тому, що ситуація на дорозі безпечна

Колаж: Pro Гроші

Більшість пішоходів порушують правила дорожнього руху

Колаж: Pro Гроші

Мало хто знає, але для пішоходів теж існують правила дорожнього руху. Однак більшість людей їх не дотримується. Саме через це недотримання і трапляється значна кількість ДТП на дорогах.

Розповідаємо помилки пішоходів, коли вони переходять дорогу.

Вибігають на дорогу. Пішохід завжди має пам’ятати, що перед тим, як переходити дорогу треба обов'язково переконатися в безпечності. Автомобіль не може зупинитися миттєво. Запамʼятайте, що дорогу треба переходити уважно й обережно.

Бажано встановити зоровий контакт з водієм, коли ви зібралися переходити дорогу. Так ви переконаєтеся на 100%, що водій точно вас побачив і пригальмував саме для того, аби вас пропустити.

Не тримають дитячі візочки чи домашніх тварин на пішохідній зоні. Іноді пішоходи, дійсно, роблять такі помилки. Але треба памʼятати, що це створить небезпеку для дитини у візочку, для вашої тварини, а також для водія. Тож слідкуйте не лише за собою, а й за тими, хто є з вами.

Вилазять на край тротуару. Намагайтеся не йти по краю тротуару і не стояти на ньому, коли збираєтеся переходити дорогу, адже тоді авто під час руху може вас зачепити.

Не звертають увагу на дорожні знаки. Варто памʼятати, що для пішоходів теж існують дорожні знаки. А от на регульованих переходах завжди дотримуйтеся сигналів світлофора.

Пішоходів не видно. Якщо вам треба рухатися загальною дорогою, де немає тротуарів та ще й в темну пору доби, то потрібно мати світлий одяг або якісь світловідбивальні елементи на ньому. Тоді водію буде вас легше помітити.

Штрафи для пішоходів

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону, який пропонує штрафувати пішоходів за пересування в темний час доби без світловідбивних елементів на одязі. Штраф дорівнюватиме розміру трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тобто 51 гривні.

"Непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, пересування ними проїзною частиною або узбіччям у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості без використання світлоповертальних елементів (стрічки, наклейки, жилету тощо) або одягу, який має світлоповертальні елементи, невиконання інших правил дорожнього руху – тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", – йдеться в документі.

Раніше ми писали про те, який тип авто втрачає популярність серед українців. Також ми пояснювали, коли треба перевзувати авто у "зимові" шини.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.